Шопинг вдъхновение в стил деко » eMODNO да имам

1
Добави коментар
svetla58
svetla58

Tеченията в изкуството са в неразривна връзка с модните тенденции. Дизайнерите често черпят вдъхновение от различните стилове, властващи през епохите. Така взимайки частица от миналото, те го пречупват през собствената си естетическа призма, създавайки актуални дизайнерски творения, които ние обожаваме да носим или просто да им се възхищаваме.

Напоследък в модните среди властва един тренд, който ние много харесваме, затова искаме да му отделим специално внимание. Диктаторите на тенденции налагат стила Ар деко или само деко (бел.ред. от анг. Art deco), който възниква през 20-те години на миналия век, оказвайки силно влияние до края на 30-те.

Стилът е елегантен, напомня Ар нуво, но с по-съвременни идеи и визия. Основният стремеж е към абстракция и използване на прости линии, обеми и цветове. Вдъхновение се черпи от традициите на примитивните африкански племена, изкуството на ацтеките в Мексико и египтяните.

*Колекция чанти на Etro, сезон пролет-лято 2012 година

Това движението слага своя силен отпечатък в развитието на архитектурата, модата, бижутерията, интериорния дизайн. Терминът е въведен от британския историк и критик Бевис Хилиър.

Ар деко елементи видяхме в пролетно-летните колекции за 2012 година на модни къщи като Gucci, Alberta Ferretti, Emporio Armani, Balmain, Donna Karan, Etro.

Особено силно тази тенденция се забелязва в творенията на Фрида Джанини за Gucci. Ар деко стилът присъства както в дизайна на разкошните облекла, така при аксесоарите.

Дизайнерите обичат Ар деко визията, защото като изразно средство, позволява големи възможности. Едновременно изчистен, декоративен и атрактивен, маниерът на звучене е много модерен и прелива от един в друг сезон. В почти всички колекции на модна къща Etro, например, откриваме ар деко мотиви. Имаше ги в пролетно-лятната линия, забелязваме ги и в есенната колекция за 2012 година.

За всички ценители на тази изискана стилистика сме селектирали продукти от онлайн магазините, вдъхновени от Ар деко тенденциите. Артикулите са от сайтовете: newlook.com, 3suisses.bg, goddiva.co.uk, luisaviaroma.com.

Автор: Делица Цонева