Чили, най-дългата и най-тясна страна на Земята

48
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Основни забележителности и атракции на Чили

Чили, страната на вулканите, планините и като цяло с най-разнообразен релеф. Това е най-дългата и тясна по територия страна на Земята, като това се дължи изцяло на Андите.

Дълга 4300 км и широка едва 180км. Чили покрива почти всички географски пояси. Разделена е на пет области, в които са включени Бреговите Кордилери, Продолската долина  и разбира се Андите.

 

Тъй като разстоянията са прекалено големи, за туристите разполагащи с малко време ще е трудно да обходят най-големите забележителности по протежение на цялата територия. Затова е по-добре да се съсредоточите само в една или две области, а те са: Норте Гранде и Норте Чико – доста от територията на тази област е пустинна (Атакама) тук е и платото Алтиплано със снежните върхове на Андите – Норте Гранде.

По на юг са плодородните речни долини на Вайе дел Елки – житницата на Чили. Пустинята Атакама е богата на много руди (злато, сребро, мед, манган и др.) и поради тази причина има доста малки градчета, които намират препитание от тях. Интерес за туристите представляват националните паркове Лаука и Волкан-Ислуга.

В близост до границата с Боливия се намира езерото Чунгара, а над него се извисяват вулканите близнаци Паячатас-Помаропе и Паринакота. Ако сте любители на луксозната почивка ви предлагаме обширните плажове на Ла Серена. В централната зона Сур Чико се намира столицата Сантяго с модерните си небостъргачи , разположени на двата хълма Санта Лусия и Сан Кристобал.

Тази област е с най-умерен климат и тук курортите са най-предпочитани от посетителите (Виня дел Мар) на страната. Посетете и най-живописното пристанище на страната – Валпарайсо.

Сур Чико се намира езерото Лаго Тодос лас Сантос – най-красивото в страната, според екскурзоводите и тур-операторите. От градчето Пуерто Монт може да хванете накое корабче и да си направите романтична разходка до островите на Чили и лагуната Сан Рафаел. Част от тази област включват и световно известната област Патагония. Големият юг предлага  богат избор от непроходими девствени гори, дълбоко врязани  фиорди и глетчери образуващи хиляди острови.

Провинцията Магалянес е на юг, където се намира националният парк  Торес дел Пайне със своите невероятни  гранитни кули. Град Пунта Аренас е отправна точка на почти всички експедициите до Антарктида. Според Нешънъл Джеографик най-голям интерес за Чили представляват Великденските острови със своите мистични каменни статуи, които и до ден днешен учудват много учени от целият свят.