Товарни велосипеди плъзват по Гребната и в Панаира

2
Добави коментар
dominika
dominika

Градът
  Пловдив

Товарни велосипеди плъзват по Гребната и в Панаира

Илияна Караланова на 03/09/2012, 16:41

Снимка: plovdivweek.com

Возилата са с товароподемност 250 тона

Два товарни велосипеда ще се използват за почистване на парк Отдих и култура край Гребната база. Общината ще наеме возилата безплатно по проект CycleLogistics на Енергийна агенция – Пловдив. Колелетата ще бъдат предоставени от фирма Маргал, която изнася екологични превозни средства в цяла Европа. Част от рикшите, които пътуват по Шан-з-Елизе и превозват туристи до Айфеловата кула, са дело на нашенската компания, обясни управителят й Николай Гинев.

Целта на проекта е да се намалят трафикът, замърсяването на въздуха и шумът в градовете. По него България си партнира с още 13 държави. Можем да наследим добрите практики от тези страни. Само в столицата на Дания – Копенхаген, има над 25 000 товарни велосипеда, заяви Васил Златев от Енергийна агенция – Пловдив. Алтернативният превоз може да се използва от куриерски компании, за бизнес услуги, както и от обикновени граждани при пазаруване.

Пловдивският панаир също ще промотира новата услуга. По време на есенното издание на изложението двата велосипеда ще сноват между палатите, превозвайки плакати и други материали, каза главният директор на панаира Иван Соколов.

 
 

Тагове:
градът
пловдив
велосипед
товарен
гребна
панаир