Стражишки столетник с поздрав от вицепрезидента

3
Добави коментар
sever.bg
sever.bg

Дядо Сава Грешев  прие в личен телефонен разговор поздрав от вицепрезидента Маргарита Попова за вековния си юбилей. Столетникът от стражишкото село Благоево получи и поздравителен адрес от президентството, а лични приветствия му поднесоха в дома му кметът на община Стражица инж. Детелина Борисова, нейните заместници Йордан Димитров и Стефан Иванов, общински служители, както и кметът на Благоево Иван Иванов.

Кметицата връчи голяма торта на юбиляря, а кметът на Благоево – икона на Света Борогодица. Дядо Сава получи поздравителни адреси от община Стражица и от областния управител проф. Пенчо Пенчев. В дома му за празника се бяха събрали неговите дъщеря и син, шестимата му внуци и правнучката. Приятели и съседи от сутринта честитяха на столетника.

Най-възрастният жител на Стражишко е роден в Благоево и целият му трудов стаж е изминал в селото. Още от малък остава сирак, тъй като баща му емигрира в САЩ, където загива в мина при трудова злополука.

Дълги години дядо Сава е работил в земеделската кооперация като бригадир и като заместник-председател на кооперацията, както и в някогашната керамична фабрика в Благоево. В периода 1959- 1963 г. е бил и кмет на селото.

Днес дядо Сава си припомни, как в началото на 60-те години е бил командирован от керамичната фабрика по задачи в Бургас и изминал пътя от Благоево до морето на велосипед за 2 дни. Той се похвали, че още пийва ракийка, а до миналата година пиел по едно кафе на ден с цигарка.

Бил запален риболовец и до скоро ходел за риба, като редовно си плащал и рибарския билет. На изпроводяк столетника пожела на гостите си да са здрави и да доживеят до неговата възраст.

_______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg