Свръхзвуков самолет във формата на звезда

1
Добави коментар
bedio
bedio

Инженери от университета на Маями получиха 100 000 долара от NASA за разработване на гориво-ефективен свръхзвуков самолет във формата на звезда. В сътрудничество с екип от университета на Флорида, те са проектирали двупосочно летящо крило (SBiDir-FW), което може да пътува със свръхзвукова скорост, без да издава експлозивния звук, генериран от самолетите при преминаването на свръхзвуковата бариера. Подобен  самолет притежава потенциала да прелети от Ню Йорк до Токио за 4 часа.

Финансирането идва от престижната програма на NASA за иновативни концепции. То ще позволи на екипа да продължи работата по високотехнологичния им футуристичен самолет, който може да развие подобни скорости чрез завъртане на 90 градуса във въздуха.

Повечето самолети са изградени от фюзелаж във формата на тръба с две крила, които осигуряват подемната сила. Според Ги-Чен За (началникът на екипа) подобен дизайн не е много ефективен и създава свръхзвукова експлозия.  BiDir-FW е симетричен на дължина и широчина. Той е летящо крило и генерира подемна сила навсякъде, като е способен за се завърти на 90 градуса по време на полет за свръхзвуковите скорости.

Ги-Чен За се надява да доразвие докрай концепцията за екологичен, икономичен и свръхзвуков пътнически самолет в следващите 20-30 години.