Как да бъдем щастливи

5
Добави коментар
chuime
chuime

При търсене в интернет с фразата „how to be happy” се появяват 1 950 000 000 резултата. Един милиард и деветстотин и петдесет милиона. Това едва ли означава, че отговора е ясен, нито – че е само един. Като база и отправна точка за разсъжденията ни може да послужи нещо, което е достатъчно неоспоримо – пирамидата на TOMAZI. В  нея потребностите на всяко човешко същество са разгледани на следните  нива:

Съществуване

Физиологични потребности (храна, вода, микроклимат)

Потребност за сигурност и спокойствие (местообитание, здравна защита, защита от посегателства срещу личността и собствеността)

Обвързаност

Потребност от социална принадлежност и любов (социални, професионални, приятелски и семейни кръгове)

Потребност от признание и уважение (професионален и социален успех)

Развитие

Потребност от духовно и умствено усъвършенстване

Естетически потребности

Потребност от себеизразяване и себереализация – творчество (разработване на собствени идеи и концепции)

Въпросите за Физическото съществуване (how to be?) са обект на много разработки в различни направления, като почнем от готварски книги, през издания „Направи си сам” и разни наръчници от сорта на „Уютно жилище ли? –  толкова е просто”, та до ГПК и НПК (ако не знаете какво означават тези съкращения, то направо се считайте за щастливи). How to be happy?  –  визира общоприетото понятие за щастие, и е въпрос, който касае главно проблемите на Обвързаността. Следващият етап – духовното извисяване на човека и възможността му да бъде в хармония със света, е прерогатив на  Развитието. Но нека не избързваме – за него ще говорим друг път.

Как да бъдем щастливи? – е въпрос който може да си зададем едва след като сме решили проблемите на физическото съществуване. Ако приемем, че сте го направили, четете нататък, иначе няма смисъл. Фиктивният отговорът на този извечен въпрос е: Като задоволим по подобаващ начин потребностите си от Обвързаност. Тази формулировка по-скоро ни насочва къде да търсим отговора, тя не е самият отговор, а и едва ли съществува универсален такъв (вижте цифрите в  началото на материала). Но аз ще ви дам няколко полезни съвета, базирани на множество разработки,  обследвания и анализи и подкрепени практически.

1. Бъдете самовлюбен – трябва да се харесвате повече от всичко и от всеки. Не пренебрегвайте другите, но на първо място поставете своите желания, чувства и потребности. Говорете често за себе си, винаги започвайте изреченията с „Аз”.

2. Бъдете винаги прав – обмисляйте своите действия, но вече извършени – приемете, че сте направили най-доброто.  Никога не съжалявайте за това което сте или не сте извършил.  Не натяквайте правотата си на околните, но и не крийте и не се срамувайте от това свое убеждение.  

3. Подчинете другите – постоянно се старайте да ги накарате да вършат това което вие искате. Ако не се получава бързо – не се ядосвайте и не се отказвайте. Упоритостта ще даде резултат, рано или късно.

4. Дръжте другите отговорни – изисквайте от всички и ги дръжте отговорни не само за неща които зависят пряко от тях, но и за такива,  които не зависят. Ако проблемите са могли да бъдат решени само и единствено от Вас, но това не се е случило, то приемете казуса за отговарящ на условията на точка 2 (виж по-горе).

5. Намирайте си оправдание – колкото и неправдоподобно да е то, Вие ще се убедите, че пред самия Вас ще свърши работа почти веднага, а за пред другите ще трябва да го повтаряте възможно най-често и абсолютно убедено.

6. Оплаквайте се от всички – това ще ги накара да се чувстват неловко и да се опитват да Ви харесат, давайки всичко от себе си. Отвреме навреме може да похвалите някой, но ако го правите, то нека да са най-усърдни, а не най-успешните.

7. Бъдете максимално критични към всички – подчинени, колеги, преките си шефове. За последните не се притеснявайте, над тях винаги има по-големи шефове на които това ще им хареса.

8. Самоизтъквайте се и се опитвайте да  впечатлите околните – без значение от начина по който бихте могли да го постигнете. Няма лоша реклама. Доказано е, че в повечето случаи хората просто запомнят някого без да го свързват с конкретна ситуация. 

9. Реагирайте остро на всички опити за вмешателство – било то в личното Ви или служебно пространство. Правете го шумно, безкомпромисно и най-вече – незабавно.

10. Етикирайте хора, събития, ситуации – измисляйте прякори и имена, по възможност ярки и скандални. Няма никакво значение дали са достоверни, важното е да звучат провокативно и запомнящо се.

11. Преувеличавайте страховете си – така всички ще приемат на живот и смърт участието си в решаване на проблемите. В случай на неуспех използвайте фразата „Аз нали ви казах!”

12. Преувеличавайте заслугите си – може да споменете някой като допринесъл за правилно взето решение и успех, но само след като сте заявили категорично и убедено, че заслугата е изцяло Ваша. Използвайте фрази „Аз нали ви обещах.”

13. Изненадвайте постоянно с поведението си – бъдете непредсказуем, това ще държи нащрек враговете Ви.  Приятели така й няма да имате. Никой не може да Ви попречи да се гордеете с това.

Ако някой се съмнява в ползата от моите съвети, то нека преосмисли позицията си в светлината на политическия живот в България. Може да не съм Теодора (врачката на Берлускони) ама вижте къде е сега нейният човек и къде – моят. И си спомнете кой на кого мереше гърба с педи и кой на кого пипаше бицепсите.

В заключение един цитат: „Ако пък чак толкова държите да бъдете щастливи – бъдете!”