Започна дело за радикален ислям в Пазарджик, 300 мюсюлмани окупираха съдебната зала

8
Добави коментар
Galana
Galana

Започна дело за радикален ислям в Пазарджик, 300 мюсюлмани окупираха съдебната зала
18.09.2012

Скандал между 300 мюсюлмани и охраната на съда в Пазарджик избухна тази сутрин. Случката се разигра преди началото на съдебно заседание, в което пред магистратите се изправиха 13 души, членове на нерегистрираната организация „Ал-Уакф ал-ислями“. 

Те ще се изправят пред съда в обвинение в проповядване на радикален ислям. 300 души, които придружават обвиняемите, се опитаха да влязат в залата на Пазарджишкия окръжен съд, но охраната допусна само 50 от тях. Това породи напрежение между присъстващите и органите на реда. Допълнителни полицейски сили охраняват съдебната палата.

Съдът даде ход на делото. Организацията „Ал-Уакф ал-ислями“ е клон на едноименната саудитска фондация. Тя действа на територията на Пазарджик, Смолян и Благоевград. Ръководителят на групата е ходжа от град Сърница. В съдебната зала прокурорът по делото Недялка Попова прочете обвинителния акт. Според него религията, която са проповядвали членовете на групата, се приема като официална в Саудитска Арабия. В европейските държави тя се разпространява сред по-младите мюсюлмани. 

Пред съда все още стоят приблежените на обвиняемите, като почти никой не успя да даде  смислено обяснение пред медиите защо са там. Имаше изказвания от младежи, че това дело се водело срещу ислямската религия като цяло, тъй като мюсюлмани и християни нямали еднакви права в страната.