Какъв е нормалният размер на мъжкия полов орган при тийнейджърите? | Teenproblem.net

9
Добави коментар
DarkPetrow
DarkPetrow

Когато започнат промени в тялото на тийнейджърите, те се чудят дали се развиват нормално и в главата им се раждат многобройни въпроси относно техния пубертет. Момичетата се интересуват предимно от цикъла и големината на гърдите си, а момчетата от мутирането на гласа им и големината на мъжкия им полов орган.

 

В тази статия ще обърнем внимание на големината на мъжкия член и какъв размер за каква възраст е нормален.

 

 

Гениталиите на момчетата се развиват поетапно. Мъжкият полов орган започва да расте, когато момченцето навърши 9-10 години, но при някои това се случва няколко години по-късно. Ако вече сте навършили 14-годишна възраст и не забелязвате развитие, помолете родителите си да ви заведат лекар, който да прецени дали има повод за притеснение.

 

Вижте ориентировъчна таблица, в която е показано каква е нормалната дължина на пениса за различните възрасти:

 

На възраст от 10 до 11 години – от 4 до 8 сантиметра

 

На 12 години – от 5 до 10 сантиметра

 

На 13 години – от 5 до 12 сантиметра

 

На 14 години – от 6 до 14 сантиметра

 

На 15 години – от 8 до 15 сантиметра

 

На 16 години – от 10 до 15 сантиметра

 

На 17 години – от 10 до 16 сантиметра

 

На 18 години – от 11 до 17 сантиметра

 

Пенисът се измерва, когато е в нееректирало състояние и се натиска в основата, като се дръпва леко, за да се доближи до дължината му, когато е еректирал. Измерването е трудно и се влияе от много външни фактори, затова не се притеснявайте, ако размерът на половия ви орган не съвпада с дадените в таблицата. Те имат ориентировъчна стойност.

 

Всеки човек се развива индивидуално. Това, че не сте вписвате в средностатистическите данни, не означава, че не се развивате нормално. Ако все пак има нещо, което ви притеснява, посетете личния си лекар, който ще ви даде адекватни съвети и насоки.