3000 златни рибки в конкурс за красота

2
Добави коментар
sever.bg
sever.bg

Първият конкурс за красота на златни рибки събра на едно място повече от 3000 рибки от 14 страни в град Фуджоу в Китай.

Експерти, занимаващи се с отглеждането на златни рибки, мериха сили с немите си състезатели в различни категории, като най-оспорвана беше битката за короната на най-красивата златна рибка в целия свят.

Строените в аквариуми на дълги маси декоративни рибки бяха оценявани в 12 категории, включително за най-дълга и най-тежка рибка.

„Оценяваме рибите предимно по пет показателя – вид, форма на тялото, маниер на плуване, цвят и цялостно впечатление“, обясни един от членовете на журито, цитиран от в. Metro.

Съдиите са останали особено впечатлени от огромен екземпляр, тежащ 1,75 кг. „Отглеждам златни рибки от 40-50 години, и за първи път виждам такова чудо“, признава представителят на журито.

Отглеждането на златни рибки е сериозен бизнес в Китай, който допринася с милиони към икономиката.

Един от участниците в състезанието, който вече 28 години отглежда златни рибки, обяснява: „Изнасяме рибите предимно за Япония и Югоизточна Азия, но и местният пазар значително се разви през последните години.

Във Фуджоу всяка година изнасяме златни рибки на стойност 30 млн. долара, а местният пазар вече надхвърли 100 милиона йени.

___________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

Източник: iNews