Ресторанти Варна – справочник

13
Добави коментар
rumianka82
rumianka82

Справочник ресторанти Варна разказва за славянските и ориенталски черти на българските десерти 

По отношение на честото приготвяне на най-разнообразни тестени печива (баница, тиквеник, мекица, катма, тутманик), българската кухня прилича на повечето славянски кухни. Рецептите на някои от любимите български коледни десерти до голяма степен са взаимствани от ориенталското сладкарство още преди векове. Онлайн справочник Ресторанти Варна/Заведения Варна представя някои типични за традиционната българска кухня тестени ястия-десерти.   

 

Типично славянският тиквеник и неговото приложение в ресторантите на Варна

Баницата с тиква или тиквеникът е едно от любимите тестени български ястия, типични за зимния сезон. Тя е неизменна част от празничната трапеза по коледните празници. Баницата с тиква се приготвя с домашно точени или готови кори за баница, настъргана тиква, захар, орехови ядки, олио, галета по избор, канела на прах и пудра захар. Тиквата за баницата се настъргва на едро ренде, като може да се използва в суров вид или да се задуши за малко в олио. Освен настърганата тиква, плънката включва смлени сурови орехи, канела, галета по избор и захар. Върху всяка от корите се слага малко плънка и малко масло или олио, и се нарежда в тава за печене. Тиквеникът може да се реди като обикновена, вита или баница на охлюви. Пече се в умерена фурна, докато получи златист цвят. Онлайн каталог Ресторанти Варна/Заведения Варна препоръчва преди поднасяне да поръсите баницата с тиква с пудра захар.

 

Баклавата и нейният ориенталски произход

Коледната баклава е един от любимите български традиционни десерти, останали като кулинарно наследство от ориенталската кухня. Баклавата е тежък, сиропиран тестен десерт, който по традиция се прави по време на коледните празници. За приготвянето му са необходими домашно точени или обикновени кори за баница, масло, орехови ядки, канела, захар и лимон. Тавата, кръгла или правоъгълна, се намазва с разтопеното масло. Прави се плънка от смлени орехови ядки и канела, която равномерно се разстила между корите. Баклавата се реже на ромбове, които по краищата се заливат с разтопено масло или олио.Така подредената баница се пече до златисто. Отделно се приготвя сироп от захар и вода, който се вари кратко време (само няколко минути). Към сиропа се прибавя пресен лимонов сок. Когато баклавата изстине, се залива със сиропа, който също е предварително охладен, и се оставя да отлежи едно денонощие, за да може да се сиропира добре. Онлайн каталог Ресторанти Варна/Заведения Варна допълва, че освен орехови ядки, за баклавата могат да се използват ядки от обикновен или шам фъстък.

 

Кадаиф – братът на баклавата в ориенталската кухня 

Кадаифът също е кулинарно наследство от ориенталската кухня и в същото време любим български десерт. Той представлява нарязано на конци и изпечено тесто. Десертът, който носи същото име, се прави от кадаиф, орехи и стафиди (по избор). За сиропа са необходими вода, захар, канела, настъргана кора от един лимон и ванилия. Домашно правен или купен кадаиф се разстила в тава и се запича на силна фурна (200 градуса), като от време на време се разбърква, за да пожълтее равномерно. Прибавят се нарязани на ситно или счукани орехови ядки и стафиди (по избор), които са били предварително накиснати в гореща вода за десетина минути. Всичко се пече, докато кадаифът не добие равномерен златист цвят. Отделно се приготвя сироп за заливка от вода и захар. След като захарният сироп е врял няколко минути, се добавя настъргана кора от лимон, канела и ванилия на вкус. Както и при баклавата и тук правилото е, че изстиналият кадаиф се залива с охладения сироп.

Онлайн справочник Ресторанти Варна/Заведения Варна препоръчва да покриете тавата на готово сиропирания кадаиф, за да може да се задуши добре и изцяло да поеме сиропа.

 

 

Сайтът на Ресторанти Варна/Заведения Варна Ви препоръчва да се запознаете подробно със съдържанието на нашата интернет страница, където ще намерите подробна информация за всички ресторанти във Варна, както и кратки прегледи на разнообразни кулинарни теми.