Sozopol: 10 вида риба изчезват в Черно море

2
Добави коментар
Sozopol
Sozopol

Над 10 вида риби са застрашени от изчезване в Черно море. Сред тях са черноморската скумрия, немската есетра, езерната трицона, шипът (вид есетра), речната змиорка (минава през Черно море на път за мястото си за размножаване), кедринката, малката бодливка, както и два вида попчета. Това обяви за НОВИНИТЕ ДНЕС н.с. Константин Михайлов от Института по рибни ресурси.

„Процесите не са от днес. Преди, скумрията, паламудът и леферът бяха многочислени видове. Сега са заместени от хамсията и сафрида. Някои обясняват проблема с скумрията и с мрежите по Босфора. Тя се размножава в Мраморно море, където има сериозно замърсяване. Оттук и миграцията в Черно море намалява.

И тази година по българското Черноморие продължава проблемът с изхвърлени на брега мъртви делфини. По нашето крайбрежие се срещат три вида – обикновен, афала и морска свиня /муткур/.

Само по Южното Черноморие от началото на годината броят на мъртвите делфини е 21, съобщава началникът на отдел „Биологично разнообразие и защитени територии“ към РИОСВ-Бургас Таня Манолова. Според нея основната причина за смъртта им е заплитането в рибарските мрежи.

Според Закона за биоразнообразието глобата за умишлено обезпокояване, нараняване на делфини за физически лица е от 100 до 5000 лв., а за еднолични търговци и юридически лица от 500 до 10 000 лв.

Сред по-редките причини са болести, срещани и при хората, като инфаркт, бронхопневмония. Смята се, че в по-напреднала възраст някои делфини губят ориентация и търсят човешка помощ. Това обаче все още не е доказано.„Има и случаи на вирусни инфекции, най-често морбили“, смята Константин Михайлов.

Аутопсиите на делфините се правят от Ветеринарно-медицинската служба във Варна.

„Проблемът обаче не е решен“, смята още той. Според него е необходимо да се създаде курс за специалисти именно в тази област и в момента това се обмисля.

информация: Гергана Найденова www.deltanews.bg