Възстановяване след раждане II – кардио упражнения и кръгови тренировки с бебето

0
Добави коментар
vitaminasport
vitaminasport

Вашето тяло е започнало процеса на възстановяване след раждането. Шевовете заздравяват и можете да се движите нормално. Карантината до 40-я ден вече е в миналото, но коремът и вероятно други части на тялото ви, ще имат нужда от още време за да се върнат във форма. Няма нужда да се отчайвате. Аз почти да го направя, но изведнъж си спомних кой беше любимият ми спорт преди да забременея – колоезденето. И след като още на 20-я ден след раждането на дъщеря ми Маги бяха изчезнали болките, се метнах веднага на любимото велосипедче. На 40-я ден вече плувах и когато вече нямах подкрепа в грижите за бебето, отново се върнах към джогинг-а с ежедневни двуразови тренировки с количката и бебето. Без необходимост от състезателен ритъм, аеробните упражнения са ни необходими, за да си върнем положителните усещания от спорта. Тренировките ми сега са с леко темпо. Възстановителният процес след раждането се базира основно на кардио упражнения като плуване, колоездене, спининг, джогинг, изкачване на стълби – спортове без удар с повърхност и упражнения за тазовото дъно в комбинация с такива за мускулен тонус – кръгова тренировка у дома заедно с бебето.

Спортове БЕЗ удар с повърхност

Ако сте имали нормална бременност и натурално раждане, от медицинска гледна точка, след 40-я ден, вече би трябвало да се чувствате по-добре. Но това не означава, че вашата фигура и фитнес усещания са същите като преди бременността. Едва когато преминат първите 40 дни след раждането, започва реалното възстановяване на организма за спорт. Имайте предвид, че вашата хормонална среда все още се променя и трябва да бъдете внимателни с практикуването на контактни спортове или екипни такива като футбол, баскетбол, хандбал, където има опасност от контузии заради удара на тяло с тяло или тяло с повърхност. Физическите дейности трябва да бъдат със слабо въздействие в този период, най-вече защото тазовото дъно все още има нужда от време, за да се възстанови. Винаги съм казвала – това е добър момент да отворим хоризонта и за други спортове в нашия живот.

Аеробните упражнения у дома са много удобни за майката. Пък и се оказват доста забавни и успокоителни за бебето.

 

Да живее джогингът!

По време на бременността преоткрих удоволствието от джогинга. А също така изпитах в първо лице ползите, които дава слизане и качването по стълби. Няма нищо по-добро от това да се насладите на разходка на чист въздух в компанията на вашето новородено. Ако добавите и малко ритъм към разходката с бебето (първо трябва да проверите дали детската количка е направена добре и ще издържи на препятствията, които я очакват по улиците на днешните съвременни градове, все по-малко направени за нуждите на хората, още по-малко за тези на майките), ще се получи чудесна кардио тренировка. Аз практикувам този вид спорт с огромно удоволствие, защото се оказва, че бебето ми също обича да е навън. Качването и слизането по стълбите е още по-ефикасно. Направихме малък „трик“, като сложихме не толкова важните неща на бебето в килера. Така, че всеки път, когато имам нужда от някое допълнително чаршафче например, слизам от петия етаж в мазето защото нуждите на дъщеря ми са на първо място, нали така?! Именно този аргумент превръща спорта в удоволствие.

Качването и слизането по стълбите може да се практикува без да напускате хола. Имитирайте движенията и сложете малко фантазия в тренировката си.

Забавлявай се докато тренираш с твоето бебе

Също така би било хубаво, ако можете да продължите с упражненията за корем и тазовото дъно. Те остават най-важната част от тренировката на този етап. За да го направите по-забавно и от полза за всички, може да включите и бебето към упражненията у дома. В моя случай се оказа, че майка ми, бабата на Маги, която ми помогаше в първите 40 дни след раждането, трябваше да се върне на работа. Останахме сами и първото нещо, което ми мина през ума бе “ приключи се със спортуването“. Но … нищо подобно на това. Сега е много по-забавно, защото имам къде да оставя дъщеря ми. Вместо гири, държа нея в ръцете си, докато правим упражненията заедно. Без да се прекалява с ритъма и движенията, съм убедена, че бебето също се забавлява. Пък и по този начин е най-лесно да създадем навици за спорт на нашите деца още от най-ранна възраст.

Упражнение за силни ръце – забавно и много полезно, като се има предвид колко бързо бебетата наддават на тегло.

Кръгова тренировка за тонус на мускулите

Да не забравяме, че мускулният тонус, не обемът, нито свалянето на килограми, е най-важен в този период. Започнете с кръгова тренировка за основните мускулни групи и то без да излизате от къщи. Упражнявайте се в компанията на малкия/малката, като никога не бива да забравяте, че безопасността на бебето е най-важна при изпълнение на упражненията. Ако не ви е удобно, можете да оставите детето в парк за физически активности, които вече се продават във всеки магазин за детски играчки. Така ще можете да контролирате по-добре вашите движения, като се съсредочите основно върху упражнения за ръцете, гърдите, гърба, седалищния мускул, краката. Те са идеални за тонизиране на цялото тяло и изгарят допълнителни калории.

Упражнения за краката, бедрата и ръцете едновременно – практикувайте го всеки път, когато е настроението на вашето бебе го позволява.