Часовник с GPS от Garmin Forerunner 610

1
Добави коментар
iskam.gps
iskam.gps

Часовник с GPS от Garmin Forerunner 610
23:24, 25 Септември 2012 видяна 912 пъти

1
2
3
4
5

3,22 / 5
(27 гласа)

Вие не сте гласували за тази новина

Часовник Garmin Forerunner 610 GPS

 

 

Успешна тренировка посредством допир

Вече почти всеки нов смартфон излиза на пазара с тъчскрийн, така че беше просто въпрос на време и часовниците да поемат по същия път. Точно такъв е и случеят с Forerunner 610, който се хвали с нов устойчив тъчскрийн.
Forerunner 610 е доста по-малък от някои GPS часовници на пазара и въпреки че изглежда доста спортно, той се движи леко в страни от обичайните извънгабаритни спорни дизайни..
 
Сега и с тъч
 
Промяната чрез докосване идва много естествено с 610  спортен часовник с множество менюта, като този, си е голямо предимство. Докато в миналото най-вероятно сте имали четири бутона отстрани, които да ви прекарват през менютата, сега просто докосвате дисплея и активирате опцията, която желаете.
 
Фактът, че тъчскрийна е резистивен е и добър и лош. Добър е, защото дори да бягате за здраве с ръкавици, няма да имате проблеми да скролвате през менютата, но е и проблем, имайки предвид, че просто не е толкова прецизен, както капацитивен тъчскрийн (използван при смартфоните). Имаше известен брой пъти, в които дисплеят не реагираше, когато го изпробвахме, а някои от опциите в менюто са доста малки и трудно се оцелват с пръст.

 

Добър с докосването, добър и с водата.

 

Но достатъчно с негативността, Forerunner 610 е много добро тренировъчно решение. Часовникът следи вашето бягане посредством GPS (който може да бъде изключен, когато сте на закрито) и Ви дава постоянна обратна връзка относно темпо, дистанция, изгорени калории и разбира се време. Въпреки че все още се използват страничните бутони, за да се даде начало и край на бягането, с леко докосване Вие можете да прехвърляте различните екрани и да следите характеристиките на тренировката Ви (има и опция за автоматично скролване).  

На лице са още множество доста добри функции и макар те да не правят тренировката Ви по-малко фисически напрегрегната, със сигурност я правят по-качествена. Нека вземем за пример:  програмируемите интервали на тренировка (4 x 100м с 1 минута почивка, избираемо); вашият виртуален партньор в тренировката, показващ Ви дали сте напред или назад от обичайното си темпо; или простата способност на устройството да съобщава чрез аларма, когато достигнете определено разстояние, количество изгорени калории и пулс.

Благодарение на вграденият GPS часовникът ще Ви насочи до стартовата позиция, от която сте тръгнали, в случай, че сте се загубили или сте получили контузия по пътя. Също така ще намерите функцията за автоматично маркиране на обиколки, като дължината на една обиколка може да бъде нагласяна според разстояние или позиция (ако се състезавате на трасе дълго 400м например).

 

 

Сърце и пулс
 
Бихме Ви препоръчали да закупите Forerunner 610 в пакет, който комбинира часовника с монитор за сърдечна честота (HRM). Garmin са направили много, за да включат HRM в тренировката Ви, като по този начин я подобряват значително (доста повече отколкото предишния FR60). Вече устройството предлага програмируеми опции за тренировка базирани на пулса. С тази функция ще можете да измервате въздействието от тренировката върху аеробиката и сме сигурни, че това ще се превърне в типично свойство на всички часовници в бъдеще.

Използване
 
Както може да се предположи екранът се заключва, ако не се използва, затова преди да започнете вашата тренировка е необходимо да плъзнете пръст през него за да го отключите. След слабо дразнеша анимация при отключване се стартират хронометърът и проследяването от сателитите. Открихме, че 610 макар и заключен рядко губи контакт със сателитите и стои свързан с тях, а дори и да се наложи да се свърже отново го прави значително по-бързо от други устройства. Същото се отнася и за връзката с монитора за сърдечна честота.
 

Поглед на статистиките от бягането

 

Веднъж, след като сте свършили с джогинга, можете да запазите информацията от тренировката чрез продължително натискане на бутона “Lap/Reset”. Статистиките се запазват на часовника, като историята на всяко отделно бягане се показва подробно на екрана. На устройството могат да се съхраняват до 1000 обиколки.
 
Доколкото е засегнат животът на батерията, от Garmin вярват, че ще получите 8 часа работа в тренировъчен режим, което може и да не е най-доброто за онези ултра маратони, но би трябвало да е предостатъчно за обикновена тренировка. Просто се уверете, че часовникът е зареден  от предния ден.
 
На компютъра
 
Forerunner 610 прехвърля данни към комютъра безжично посредством ANT+ USB stick и макар това да е удобен процес, първоначалните стъпки за настойка не минаха особено гладко, както очаквахме, за разлика от опита ни с други продукти. Също така ще трябва да се впишете в Garmin Connect онлайн или да използвате Garmin Training Center, ако нямате интернет връзка, за да преглеждате и запазвате своите тренировки.
 
Ние използвахме Garmin Connect, който въпреки леко скучния си вид (сравнено с това как Nike+ подобрява усещането от бягането) предлага ключови функционалности на просто няколко кликвания разстояние. Щяхме да се радваме на способността да добавяме бележки към бяганията – например преживяването от разходката, бележки по трасето или коментари за времето.
 
Garmin Training Center, който се предполага, че трябва да бъде използван офлайн, не е включен в CD-то, което идва с пакета и в разрез с логиката трябва да бъде свалено от интернет. Има тежките размери – 40 MB. ANT+ технологията позволява на часовника да комуникира с другите ANT+ устройства

Заключение
 
Изключвайки незначителните проблеми с чувствителността на тъчскрийна, Forerunner 610 е много впечатляващ помощник при тренировка. С множество от функции, интуитивна тъчскрийн способност, включеният монитор за сърдечна честота, 610 е горещо препоръчван от нас. Много хора запалени по тренировките биха се радвали на помощта на впечатляващия часовник и биха могли да си го закупят от тук.

Плюсове: Тъчскрийнът превръща работата с часовника в удоволствие, перфектно интегриран монитор за сърдечна честота, множество функции.
Минуси: Тъчскрийнът не винаги е достатъчно чувствителен, налага се допълнително даунлоадване на  Garmin Training за употреба в офлайн режим, трудоемко синхронизиране с компютър.
 

Добави в Svejo

« Обратно към блога