Франсоа Оланд призова ООН за глобална декриминализация на хомосексуалността

1
Добави коментар
jool
jool

Франсоа Оланд призова ООН за глобална декриминализация на хомосексуалността

26 септември, 2012 at 4:15 pm

В безпрецедентна реч пред Генералната асамблея на ООН френският президент Франсоа Оланд призова към декриминализация на хомосексуалността в цял свят. Това е първият случай в историята, в който държавен глава говори за хомосексуалността пред Гереналната асамблея.

Историческата реч бе произнесена вчера, 25 септември. В нея Оланд заяви, че Франция трябва да води борбата на Организацията на обединените нации за „фундаментални [човешки] свободи, което не е просто въпрос на борба, но и на чест”.

„Ето защо Франция ще продължи с тези усилия: за изоставяне на смъртното наказание, за правото на жените на равенство и достойнство, за универсално декриминализиране на хомосексуалността, която не бива да се третира като престъпление, а напротив — да се признае като [сексуална] ориентация”, заяви Оланд.

„Всички страни-членки имат задължението да гарантират сигурността на гражданите си и ако една нация се отклони от това си задължение, тогава от нас, Обединените нации, зависи да я ангажираме, чрез необходимите за това средства, да си стои на мястото. Тези въпроси Франция ще повдига и защитава в ООН. Заявявам това сериозно, защото когато има парализа, инерция, бездействие, тогава несправедливостта и нетолерантността намират свое място. Искам Асамблеята да разбере, че трябва да реагираме, да поемаме отговорност… винаги трябва да реагираме, заради хората, заедно. Това е посланието на Франция”.

Хомосексуалността все още е криминално деяние в над 70 от държавите-членки на ООН и подлежи на смъртно наказание в поне 8, сред които Иран, Саудитска Арабия, Йемен, Судан и Мавритания.

Гласувай » | Сподели: 

Like this:

Like Зареждане…

Related

Entry filed under: Куиър, ЛГБТК новини. Tags: ЛГБТ, ООН, Франсоа Оланд, Франция, дискриминация, равноправие, хомосексуалност.