Рискове за здравето

1
Добави коментар
5ylar
5ylar

Здравословното хранене, редовните физически упражнения и уменията за справяне със стреса са в основата на всички програми за профилактика на заболяванията. Въпреки това много други фактори, които зависят изцяло от вас, също влияят на здравето. Важно е да не пушите или поне да намалите цигарите, да консумирате само умерени количества алкохол, да се предпазвате от ултравиолетовите слънчеви лъчи, като същевременно достатъчни дълго се излагате на естествена светлина. Постарайте се да сведете до минимум токсините, алергените и вредните вещества в дома си.

Тютюнопушене и алкохол

Тютюнопушенето и/или употребата на алкохол ви вредят и ако се превърнат в навик, крият рискове за здравето ви.

Тютюнопушене :

Никотинът води до пристрастяване и подлага организма на въздействието на вредните газове и катрани, съдържащи се в тютюневия дим. Вдишването на дима от цигарите на околните (пасивното пушене) също носи рискове, макар и в по-малка степен. Неблагоприятните последици от тютюнопушенето са :

Унищожаване на 25 мг витамин С с всяка цигара.
Бавно зарастване на рани и преждевременно състарява­не на кожата.
Астма, бронхит и емфизем.
Рак на устата, на белия дроб или на други органи.
Ревматоиден артрит.
Състояние на силна тревога и депресия.
Глухота.
Язвен колит.
Високо кръвно налягане.
Загуба на костно вещество.

Активната или пасивната употреба на цигари по време на бременност може да доведе до по-ниско от нормалното тегло на новороденото. Пушенето на родителите преди и след раждането увеличава вероятността за поява на синдрома на внезапната детска смърт.

Алкохол :

Употребата на спиртни на­питки в умерени количества и в подходящо време дори влияе благотворно върху състоянието на сърцето вероятно защото повишава нивата на липопротеините с висока плътност (ЛВП) – добрия холестерол. Нo:

Шофирането или предприемането на други потенциално опасни начинания след употребата на алкохол увеличават риска от инциденти.
Злоупотребата със спиртни напитки води до махмурлук
Прекаляването с алкохола първоначално повишава настроението, но с течение на времето действа потискащо
Системното пиене нарушава нормалния сън
Пристрастяването към алкохола води до социални проблеми (включително насилие), недохранване, високо кръвно налягане, гастрит, проблеми с черния дроб, рак на устата и на други вътрешни органи
Употребата на спиртни напитки по време на бременност може да увреди здравето на плода

След прием алкохолът се резорбира в кръвта. Черният дроб постепенно го разгражда, докато накрая окончателно изчисти организма от него – освен ако междувременно не сте поели още алкохол. С увеличаването на консумацията се удължава и времето, необходимо за изчистването на кръвта. Поемането на доза алкохол (чаша вино, чаша средно силна бира или малка чаша концентрат) повишава нивото му в кръвта с 15 мг на 100 мл. На човешкия организъм е необходим 1 час, за да се изчисти от тази доза. Жените са по-податливи на разрушителното въздействие на алкохола, защото го усвояват по-бързо и в кръвта им се натрупват по-високи нива от него

Отказване или ограничаване на вредните навици
За да се откажете от вредните навици:

Преценете всички доводи „за“ и „против“ подобни стъпки.
Потърсете други, безвредни начини да се забавлявате и да се справяте със стреса.
Приемете за нормални възможните колебания след взи­мане на решението и продължете въздържанието.
Осъзнайте необходимостта от подкрепа и потърсете по­мощ от специалист.

Излагане на слънчева светлина

Все повече научни данни сочат, че здравето зависи и от дозираното излагане на електромагнитните вълни с различ-на дължина в естествената дневна светлина. Ежедневните лъчи въздействат върху епифизата и хипоталамуса и променят нивата на различните хормони и невромедиатори. Недостатъчното пребиваване на слънце може да доведе до сезонно афективно разстройство (CAP) и до симптоми на нарушен биологичен ритъм на организма.

Съотношението на светлинните вълни с различна дължина образува спектралния баланс на слънчевата светлина. Той се променя в зависимост от частта на денонощието, сезона, времето и отдалечеността от екватора, както и от нивото на замърсяване на въздуха и преминаването през стъкло (на прозорци или очила), като последните два фактора намаляват относителния дял на ултравиолетовите лъчи. Различните видове електрическо осветление имат различен спектрален баланс, който може да навреди на физическото и психическото здраве на човека. Съществуват електрически крушки с пълен спектър, които имитират ярка дневна светлина, и ако страда те от CAP, е добре да ги ползвате в дома си. Излагането на кожата на пряка слънчева светлина за определен период от време (15-20 мин) всеки ден стимулира производството на витамин D и на химически вещества като ендорфините, които пораждат чувство на удоволствие.

Трябва обаче да бъдете особено внимателни при дозирането. Прекаленото излагане на ултравиолетовите лъчи може да доведе до рак на кожата, включително и злокачествена меланома, и увеличава опасността от развитие на катаракта. За да се предпазите, следвайте съветите на с. 320 и при силно слънце носете тъмни очила.