Интерес за стартиране строежа на АЕЦ Белене от САЩ

51
Добави коментар
stoineff
stoineff

Интерес за стартиране строежа на АЕЦ Белене от САЩ

http://www.inter-view.info/2012/09/aec-belene.html

София. Американският консорциум „Глобъл пауър консорциум” е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ „Белене”.

Това съобщи на заседанието на парламентарната икономическа и енергийна комисия Самюел Реди от „Глобъл пауър консорциум”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Самюел Реди представи параметрите на предложението си в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. „Имаме интерес към проекта АЕЦ „Белене”. В разговори сме с НЕК. Ние сме в контакт с няколко компании, които да се присъединят към консорциума. В етап сме на разработване на меморандум за членство в консорциума. Процедурата, която ще следваме, е следната – първоначално НЕК да създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта „Белене”, ще бъдат прехвърлени към проектната компания.

Много добре осъзнаваме, че този процес и проект са сложни по своята същност. Опитваме се да анализираме проекта във всички аспекти. В разговори сме с руската компания „Атомстройекспорт”. Те изразяват интерес да водят преговори с нас. „Намерението ни е след оформянето на меморандума да пристъпим към реални действия с тях. Силно се надяваме, че ще намерим решение а отворените въпроси.

Ние не търсим никакви финансови гаранти от страна на българското правителството в този проект. Той ще е на 100% гарантиран от средства от американски компании. Активите, които ще придобием от НЕК, ще са по справедлива пазарна стойност”, заяви Реди.
Той заяви, че има 30-годишен опит в атомния сектор в САЩ. „Ние сме собственици на няколко хиляди мегавата в световен мащаб инсталирани мощности. Нямаме атомна централа, но въз основа на нашия експлоатационен опит мисля, че ще бъдем един успешен стопанин на тази мощност”, каза Реди.