Живот сред вълците

118
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Повечето хора изпитват страх от вълците, но едно смело семейство прекарва в тяхната компания повече от 6 години, с цел да разбере повече за начина на живот и същността на тези животни. 

За периода 1990 – 1996 г. домът на Джим и Джейми Датчер е бил една палатка в горите на Соутут, Айдахо. Там те са живели без електричество и течаща вода, но примитивните условия за миг не са разколебали двойката да се присъедини към глутницата. Дори при -40°С през зимата семейство Датчер не са напускали мястото си и са документирали изцяло поведението на тези диви животни. От снимките по-долу ясно се вижда, че те са успели да се доближат максимално близо до тези зверове и да изградят едни почти семейни отношения с тях. Много от вълците са отгледани и израснали именно с човешката грижа и доброта на Джим и Джейми.  

„Вълците се страхуват и странят от хората“ – разказва Джим – „Те са много интелигентни животни и е много трудно да се доближиш до тях и да ги снимаш в близък план, ако си непознат. Ние успяхме да го направим само защото те ни се довериха след дългия престой с тях в естествената им среда. Между нас и вълците има толкова близка връзка, която е възможна само между членовете на една глутница. И тя ще остане за цял живот.“

„Действахме според условията на глутницата и не се доближавахме до тях, ако те не покажат, че нямат нищо против присъствието ни.“ – продължава разказа си Джим. „Всяка сутрин излизахме от палатката и отивахме до вълците, а те ни посрещаха като членове на глутницата, облизвайки лицата ни, по подобие на нашето ръкостискане при срещи, а след това всеки се заемаше със своите си дела. Никога не сме се пробвали да доминираме в стадото, но и вълците от своя страна никога не са ни принуждавали да признаем превъзходството им. Така че всичко между нас е било неутрално.“

Джим и Джейми се се опитали да уловят всичко, което да покаже на хората колко важно е да съхранят популацията на тези животни и че те не са толкова безмилостна и кръвожадна „машина за убиване“, както често се описвани в народните приказки.

„Силно негативните мнения, които битуват сред хората ни подтикна да дойдем сред вълците“ – допълва след съпруга си Джейми. „Повечето хора изпитват към тях огромна омраза и ние искахме да им покажем, че те не са толкова страшни. Цялата тази злоба идва от древните приказки и митове, където всичко е доста преувеличено, но е имало времена, когато вълците и хората практически са живели заедно. Джим и аз показахме, че хората все още могат да живеят в мир с вълците, ако ги опознаят по-добре.“

По време на съвместното си съжителство с хищниците семейство Датчер са били свидетели на ключови моменти в глутницата: смяна на лидера, придвижване на членове нагоре по йерархията, която определя каква роля има всеки вълк в животинското общество, както и на тъжната сцена, в която мъжки вълк почти по човешки оплаквал смъртта на своята вълчица и бил видимо съкрушен от нейната загуба.

Преди да се отправят към гората двойката е живяла съвсем обикновен живот. Джейми работел в зоологическата градина във Вашингтон, а Джим – оператор на филми за дивата природа. И двамата споделят, че никак не им е било лесно да отдадат на спартански режим и да се лишат от всичко, с което са свикнали, даже и без радио. През зимата снежната покривка достигала 2 метра, но дори тогава смелата жена не е напускала поста си за наблюдение. 

Въпреки несгодите Джейми и Джим постепенно привикват към новия си начин на живот и се посвещават в мисията да разкажат за опита си с вълците на възможно най-много хора. С направените безброй снимки през годините и заснемането на филм за поведението на тези животни, те искат да променят възприетите представи в обществото, че вълците са изключително враждебни животни. За целта те поддържат свой сайт, провеждат образователни уроци в библиотеки, университети и училища из цял свят, издали са 4 книги, а през 2013 г. се очаква и четвъртата – „Скритият живот на вълците“.

Hobyto.com