ПРОЛЕТНИ РУЛЦА

2
Добави коментар
mm22
mm22

    Не знам защо ги наричат по този начин, но навярно това е така, защото произхода на този вид банички с готови кори е от далечният изток, където през пролетта сигурно има най-много продукти, с които могат да се напълнят тези банички:) Някои казват, че в Северен Китай ги правят традиционно за новата година, във форма, подобна на златни кюлчета, което помага на онези, които ги хапват да забогатеят Далеч съм от мисълта, че съм се доближила и на йота до оригиналната рецепта, но моите рулца просто си приличат на пролетни и друго име не ми хрумва за тях:)

   Идеята да ги направя ме осени, още когато приготвих сладките куркубиня, тъй като някак ми стана доста сладко по едно време и на момента ми се прииска да притъпя сладкото в устата си с нещо соленко, но нямах нищо подходящо под ръка. Друг път пък ми се иска да си натопя солетата, която хапвам в шоколад за да ми стане малко сладко, но това е друга тема:)))))))

   Забелязах, голям интерес от моите читатели към рецептата за сладките, което много ме изненада, защото това всъщност е най-посещаваната рецепта в блога:) Силно се надявам, да не е и последната, защото ми се иска да творя и творя и да откривам нови и нови неща, които да споделя със съмишленици и да придам на кулинарията светлина, която да отмие умората от лицата, на тези, които трудно се справят в кухнята. А, човек, който да не се храни още не познавам. Такъв, който поне веднъж в живота си да не си е намазал дори и една филия хляб, макар други да му готвят, също не познавам. Информацията е пари, казваха лекторите ми навремето в института, но пари в днешно време не се изкарват лесно, тогава поне нека бъде светлина:))))

  И така нужни са ни:

 250-300 гр. краве сирене;

 2 яйца;

 кори за баница;

 олио;

 вода;

 един плик от пастьоризирано прясно мляко:)

  Намачкайте сиренето и яйцата с пресата за картофено пюре, докато се получи еднородна гладка смес, без много едри бучици. Обърнете краищата на плика от млякото така, че да можете да подпъхнете ръката си под образувалият се ръб, за да стане плика удобен за държане и пълнене и с лъжица прехвърлете сиренето и яйцата в него. После избутайте сместа хубаво към дъното му, а отгоре завържете с ластиче или нещо подходящо, за да не излиза сместа от него.

  Вземете си една от корите за баница, а другите покрийте с кърпа да не съхнат, докато работите, защото после стават чупливи. Напръскайте или намажете с четка с малко олио тук там и прегънете кората почти през половината й, а оставащото непокрито крайче намажете с вода.

   Срежете с ножичка едното ъгълче на плика и ползвайки го като шприц направете една лента от сместа по цялата дължина на кората, там където е прегъната. Оставете плика настрана, но внимавайте да не го натиснете, за да не изпразните набързо през отвора, който отрязахме съдържанието му:)

  Сега е ред да свием рулцето, като не стискаме при навиването, за да не изскочи от страни пълнежа му. Когато свиете цялата кора, там където е намазана с вода, краят й ще се лепне хубаво сам за цялото руло. Аз обаче се презастраховах рулата да не ми се развият при пърженето и ги минах и от вън малко с вода, само погалвайки ги с четката После нарязах големите рула на мънички, които изпържих в сгорещено олио и цял ден си хапвахме мини банички, пролетни рулца у дома:)

  При рязането използвайте остър нож и не натискайте много за да не ги сплескате (най-добре става с къдравият нож за хляб). По време на пърженето не се тревожете, че сиренето и яйцата ще се изсипят в олиото, защото пълнежа е много малко, а рулото тъничко и веднага му се запечатват краищата заради яйцето. А пък пърженето трае много кратко само минута две, не повече дори и да ви се струва бледо по-вкусно е ако не е прегоряло:) Е, ред е да ви покажа стъпка по-стъпка, както обикновено как стават работите:

        

        

        

   Мога само да ви посъветвам да събирате пликовете от пастьоризирано мляко, защото влизат много често в употреба при кухненските задачи и спестяват закупуването на скъпи и заемащи място уреди и инструменти:))))) Останалото е по ваш избор – или ги правите или не и минавате на следващата рецепта:) А аз да ви почерпя от моите:)

Да ви е сладко!