Компромис за найлоновите торбички

9
Добави коментар
todor78
todor78

Постигнат е компромис по прилагането на наредбата, с която от 1 октомври се повишава таксата върху използването на полиетиленови торбички за еднократна употреба.

След два дни работа на експертно ниво намерихме определението на торба за многократна употреба и нелетяща торба и те ще останат извън обхвата на наредбата, обяви днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова след среща с представители на производителите от българската асоциация „Полимери“ (БАП).

Срещата се състоя при вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, който отбеляза, че е бил в ролята на балансиращ домакин, за да може в кратки срокове да се стигне до компромис.

Торбичките с голям размер (39 на 49 см) и дебелина над 15 микрона остават извън обхвата на наредбата, защото могат да се ползват продължително време и са достатъчно тежки да не летят и съответно да създават „визуален дискомфорт“.

Министър Караджова обясни още, че по-дебелите торбички могат да се рециклират за разлика от торбичките с дебелина под 15 микрона.

От 1 октомври таксата върху торбичките с дебелина под 15 микрона се повишава от 15 на 35 стотинки.

Вицепремиерът  Дянков заяви, че ще се засили контролът за нерегламентиран внос на торбички, които у нас са обхванати от таксата, а в съседни страни – не.

В същото време ще се налагат глоби на магазини, които продават торбички без платена върху тях продуктова такса и глобите ще са от 3000 до 10 000 лв. за първо нарушение и в двоен размер – при повторно.

От българската асоциация „Полимери“ заявиха, че постигнатото решение е компромисно и резултатите от него ще бъдат обсъдени след два месеца. Мирослав Ангелов – член на БАП, каза, че вследствие на налагането на такса 15 стотинки от миналата година броят на употребяваните торбички е намалял с 40-50 процента, от което бизнесът на производителите на такива торбички се е свил с около 20%.

Сега очакваме още по-голямо свиване на бизнеса, но въпреки това сме благодарни на компромисното решение за част от торбичките да не се плаща такава такса, коментира той.

Ангелов съобщи, че производството на най-малките торбички струва 1-2 стотинки за брой. С влизането от миналата година на продуктова такса от 15 стотинки върху тях себестойността им се е увеличила до 2-4 стотинки, а сега с новата наредба цените на торбичките ще варират при производител между 5 и 10 стотинки.

„По преценка на търговците те ще слагат надценки, ние като производители на торбички също сме засегнати, ако търговците начисляват такса, която е по-висока“, обясни Ангелов.

Според Нона Караджова това няма да се случи, защото потребителите няма да плащат по-висока цена за торбичките. Ангелов отбеляза, че в супермаркетите, които и в момента продават големи найлонови „чанти“ за многократна употреба, не би трябвало новата наредба да доведе до промяна в цените на големите торби.