Бразилския орех е най-разпространения орех във влажните тропици

1
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(3 гласа, оценка 5.00 от 5)

Високите и красиви дървета на бразилския орех растат в джунглите на Амазонка и Ориноко (в Перу, Боливия, Венецуела, Гвиана), а родом, разбира се, са от Бразилия.

Хранителният и здравословен бразилски орех внася разнообразие в ограниченото меню на жителите на джунглата и е един от основните хранителни продукти за тях. Този орех не се отглежда култивирано, а се събират дивите плодове. В Цейлон, например, се отглеждат декоративни дървета бразилски орех.

Полезни свойства на бразилския орех

Бразилският орех съдържа 65% мазнини и 14% протеини. Но въпреки високата си калоричност, той е богат на минерали като калий, фосфор, желязо, магнезий и витамини А и В. Освен това, само два бразилски ореха съдържат дневната норма селен за организма на човек.

Бразилските орехи помагат за намаляване на нивата на холестерола и нормализират нивото на кръвната захар, помагат за растежа на децата, а на нашите твърде изнервени съвременници помагат да преодолеят стреса. Достатъчно е да се хапнем един бразилски орех, за да се почувстваме бодри.

Бразилските орехи се използват в храната пресни, печени и осолени. Широко се използват в готварството, в сладкарската промишленост и за получаване на масло. Отличните салати и студени ястия придобиват пикантен вкус при добавяне на ситно нарязани бразилски орехи. Дори, когато се съхранява без черупки, бразилските орехи не губят свойствата си в продължение на две години.