Сватбени прически

119
Добави коментар
milenvoutchev
milenvoutchev

Всяко момиче си мечтае за своята сватба още от много малка и преди всичко за това, как ще изглежда тя – Булката. Всички подробности са в главата на жената, много преди тя изобщо да е получила предложението. От булчински рокли, сватбени прически, букети, дори „кристалните“ пантофи имат своето точно място в представата на бъдещата булка.

Избор на сватбени прически

За да бъде съвършена, всяка младоженка трябва да вземе нелеки решения при избора не само на рокля и аксесоари, но и на прическа. Тук на помощ идват много неща – от прически за абитуриентския бал, съвети от приятелки, роднини, консултация с последните списания до снимки на булчински прически в Интернет. Въпросите са безкрайни – косата пусната ли да остане, права или къдрава, небрежно прихваната или вдигната на красив кок. Воал, тиара, венец, фиби, изкуствени или естествени цветя – кой аксесоар е най-подходящ. Според специалистите на булчински прически – тя трябва да бъде семпла и в същото време елегантна, като пренася акцента към лицето, светещо от щастие в сватбения ден.

Преди всичко сватбените прически трябва да са отражение на стила и индивидуалността на всяка жена. Естествено, всяко момиче си представя, че тази фризура не трябва да е като всяка друга, а сякаш поне за един ден е попаднала в света на приказките.

Професионална сватбена прическа

Съвременната булка може лесно да постигне мечтаната прическа, стига да отиде при добър стилист. Всеки фризьор, който се занимава с вечерни, официални и сватбени прически знае последните модни тенденции в областта и може да даде добър съвет и да направи свои предложения. Не трябва да забравяме, че избора на сватбена прическа се диктува и от избраната вече рокля. Например ако роклята е семпла и стилна, то съвсем спокойно може да се спрете и на по-сложна и богата фризура с подходящи аксесоари. И обратното – ако тоалетът ви е с повече фусти, дантели и панделки, то е добре да изберете максимално опростена прическа, която да украсите със семпъл воал, например.

Съветваме бъдещите булки да имат предвид едно много важно нещо – с тази прическа трябва да се чувствате комфортно и удобно. Очаква ви цял ден и цяла вечер на крак, ще танцувате, ще се забавлявате и няма да е приятно постоянно да мислите за косата си. Не забравяйте също, че повечето сватбени прически визуално ви правят да изглеждате по-висока. Това е добре за по-ниските дами, но при по-високите – може да се окаже проблем.

Друг фактор при определянето на сватбени прически е типът на косата. Каква е вашата – гъста или тънка, права или къдрава, „послушна“ или трудно контролируема, къса или дълга. Разглеждайки снимки на прически не забравяйте това. Обърнете внимание и на формата и особеностите на лицето ви – също от голямо значение. Хубаво е да имате доверие на фризьора, към който ще се обърнете. Като специалист той може да даде добри съвети и насоки, съобразявайки се именно с тези особености.

Идеалният вариант е да имате дълги коси, с които може да направите всякаква фризура. При къса коса задачата е малко по-сложна, но в никакъв случай не е проблем. В момента съществуват различни варианти за удължаване на коса, но това би било още едно перо в сватбения бюджет, което да вземете предвид.

Проба на сватбената прическа

Не на последно място стои пробната прическа. Това е времето да уточните всички подробности с вашия фризьор – от избора на сватбена прическа, аксесоари за нея, грим, тогава може да боядисате косата си или да я подстрижете. Всичко трябва да е подчинено на натюрела, индивидуалността и не на последно място – на сватбения тоалет.

Съвети за бъдещи булки

Според фризьор Анелия Кошарска, специалист в областта на официалните прически, пробните прически и грим са задължителни за всяка булка. Според нея фризурата трябва да се съобрази с характерните особености на всяка млада дама – формата и тена на лицето, типа и дължината на косата, излъчването и не на последно място с булчинския тоалет.

В деня на пробата се уточняват освен самата прическа и грим, всички аксесоари, които ще се ползват – воал, диадема или венец, фиби, естествени или изкуствени цветя. Добре е всеки фризьор да предложи идея, но крайното решение трябва да бъде на бъдещата булка. Пробвайте няколко прически, докато изберете подходящата за вас. Трябва да се убедите, че тя ще бъде точно такава, каквато и в деня на сватбата…

Поинтересувайте се предварително от цената на услугата и какво точно ще получите в замяна, за да няма накрая недоразумения. Обикновено пробната прическа е с по-ниска цена от тази на сватбения ден. Има стилисти, които предлагат цялостна услуга – прическа и грим. Информирайте се с какви материали се работи, ще ви посетят ли в дома на сватбения ден и т. н. Ако опреснявате цвета си с боя, това трябва да стане 1 седмица преди събитието. Същото важи и за подстригването и освежаването на краищата.

В деня на сватбата трябва да предвидите толкова време за прическата и грима, колкото е отишло при пробните варианти. Оставете и 30 минути аванс. Подготовката започва първо с косата, а след това се полага макиажа.

Актуални сватбени прически

Актуалните прически са естествено изглеждащите начупени коси и цветове. Освен кестенявите и шоколадови оттенъци, на мода са русите нюанси – от златисто и чаено до пепеляво с медни примеси. Кичурите продължават да държат позиции, като може да са в два или три цвята. Ако стила на роклята ви е ефирен и романтичен, спокойно може да бъдете със спусната коса и да изберете за украса тиара или разпръснати малки цветчета, фибички с камъчета или перли.

Класическият кок в предвид официалния случай, варира в разновидности. Косата може да е прибрана в елегантна и изчистена форма или по по-екстравагантен начин, в зависимост от тоалета.

Всъщност, няма ограничения и правила за сватбената прическа. Единственото условие е тя да бъде красива и издържана, да допълва цялостната визия по най-подходящия начин.

Сватбена прическа за младоженеца

Младоженецът трябва да бъде подстриган седмица преди сватбата. Независимо дали е с къса или дълга коса, тя може да се моделира със стилизиращ продукт – гел, пяна или брилянтин.

Родители и шаферки

За сватбения ден майките на младоженците могат да направят сешоар, който да оформи елегантна прическа и да подчертае линията на добре подстриганата коса.

Ако на тържеството ще присъстват големи шаферки, те, както и кумата могат да избират между стилно прибраните или спуснати коси, но не трябва да засенчват главната героиня на празника.

Прочетете още:

Още идеи за сватбени прически: