Най-добрите рецепти за маринована риба и риба на скара от справочник Ресторанти Варна

27
Добави коментар
varnanovagodina
varnanovagodina

Най-добрите рецепти за маринована риба и риба на скара от справочник Ресторанти Варна

Рибата и морските дарове имат дълга традиция в българската национална кухня. Поради директния си излаз на Черно море, България може да се похвали с богата рибна кулинария, изобилстваща от разнообразни рецепти за приготвяне на сладководни риби: печени, пържени, осолени, мариновани, сушени, пушени, рибни супи и др.

Онлайн каталог „Ресторанти Варна/Заведения Варна“ представя някой типични за българската национална кухня ястия с риби и други морски продукти.

 Рецепта за маринован сафрид – от справочник „Ресторанти Варна“

Класическата риба за мариноване в българската традиционна кухня е черноморският сафрид. Най-подходящото време за неговия улов и, съответно, за мариноването му е есента, когато рибата е най-охранена. За мариноване са необходими добре почистени от глави и вътрешности риби, като особено внимание се отделя на коремната кухина на сафрида, която трябва да е идеално почистена от черната ципа около стомаха и кръвта, която се събира под гръбначния стълб. Саламурата за мариноване се приготвя от вода и морска сол, които трябва да заврат, за да се стерилизира водата и да се разтвори добре солта.

След като саламурата изстине малко (до около 70°), рибата се бланшира за няколко минути. След като изстине окончателно, рибата се накисва в продължение на 1 час. При процесите на бланширане и накисване голяма част от люспите и дори известна част от кожата падат сами. Същинската марината се приготвя от вода, винен оцет и подправки (захар, сол, черен пипер, бахар, карамфил, кориандър), като също трябва да заври. Онлайн каталог „Ресторанти Варна/Заведения Варна“ препоръчва оцетът да се добави, след като маринатата е вече изстинала.

След като маринатата изстине, рибата се слага в нея да отлежи две денонощия. След като процедурата на мариноване е привършила, рибата се подрежда плътно в буркани, като могат да се добават подправки на вкус (черен или бял пипер, бахар, канела, кориандър, анасон и малки парчета дафинов лист). Напълнените бурканчета се заливат с маринатата, като последно се долива около 1 см олио или зехтин.

Готовата маринована риба се съхранява на тъмно и хладно място, и се консумира в този си вид. Някои добавят към маринатата бяло вино и глави лук, но разнообразяването на рецептата – както и при повечето български рецепти – зависи изцяло от собствения вкус и предпочитания. Онлайн справочник „Ресторанти Варна“ предлага на Вашето внимание и рецепта за салата от така приготвената риба: обезкостена маринована риба, ситно нарязан лук, чеснов лук, едро нарязани маслини. Салатата се подправя със зехтин, лимонов сок и копър и е идеално мезе за сливова или анасонова ракия!

Риба с доматен сос – любимата рецепта на онлайн каталог Ресторанти Варна

Рибата с доматен сос e едно от традиционните български ястия с риба. За приготвянето му са необходими следните продукти: риба (сафрид, скумрия или филе от бяла риба), доматено пюре (които могат да се заменят с пресни или консервирани домати), лук, чесън, олио или зехтин, бяло вино, брашно и подправки (магданоз, червен пипер, сол, дафинов лист).

В тавата се слагат олиото, накълцаният на ситно лук и чесън; отгоре се нарежда измитата и почистена риба. Прави се смес от доматено пюре и вино, и рибата се полива с нея. Рибата с доматен сос се пече в тава на фурна в продължение на 35-40 минути. Онлайн справочник „Ресторанти Варна/Заведения Варна“ съветва преди сервиране да украсите още топлото ястие  с магданоз.

Екипът на каталог „Ресторанти Варна“ Ви препоръчва да се запознаете със съдържанието на нашата интернет страница, където ще намерите подробна информация за всички ресторанти във Варна, както и кратки прегледи на разнообразни кулинарни теми.