Съдът запази правото на банките и НАП да събират бързо дългове

2
Добави коментар
yApple

Конституционният съд бетонира правото на банки, държавни учреждения и общини да завеждат изпълнителни дела срещу длъжниците си по облекчена процедура. Съдът излезе с решение по внесената през лятото жалба на омбудсмана, който смята, че този привилегирован ред води до дискриминация на обикновения гражданин. Става дума за чл. 417, т.2 от Гражданско-процесуалния кодекс, който дава възможност на банки, общини, НАП, Агенцията за държавни вземания и т.н. да поискат от съда да им издаде заповед за незабавно изпълнение само въз основа на документ или извлечение от счетоводни книги.

Съдът е категоричен, че има сериозна причина държавата, общините и банките да се снабдяват по бързата процедура с изпълнителни листове – техните вземания са от висок обществен интерес. Решението е взето, след като са поискани становищата на 26 институции и неправителствени организации по делото. От мотивите става ясно, че само няколко от поканените са подкрепили омбудсмана, при това частично. Висшият адвокатски съвет например смята, че не е редно държавата и общините да ползват специалната процедура. А три бизнес организации – БТПП, БСК, НАББ, както и Центърът за правно съдействие и Асоциация „Активни потребители“ са оспорили привилегията на банките. Според всички останали становища – на президента, правителството, БНБ, НАП, Сдружението на общините и др., има сериозни причини държавата, общините и банките да действат срещу длъжниците си по ускорен ред.

Конституционните съдии посочват в мотивите си, че държавата и общините представят обществения интерес и тъй като се издържат с парите на данъкоплатците, имат право да защитават по облекчена процедура вземанията си. Подобна е логиката на КС и по отношение на банките – те са частни компании, но в тях има и значителни бюджетни средства, и т.н. КС отбелязва още, че документите, с които държавните учреждения, общините и банките доказват своите вземания, са обективни, достоверни и надеждни – заради строгата регламентация и контрол, на които тези институции подлежат.

––––––

Спестовност

–––––-

Анализ на „УниКредит Булбанк“ показва, че спестяванията на българите в банките са нараснали с 14% за година. Като цяло финансовото богатство на домакинствата се е увеличило с 12% на годишна база до близо 41.8 млрд. лв. в края на месец юни 2012 г. В него се включват депозити, пари в брой, пенсионни спестявания и др. Общото нетно богатство на домакинствата (имотите плюс парите минус задълженията) към средата на 2012 г. възлиза на 229 млрд. лева. За сравнение – преди година стойността му е била почти същата, но въпреки това за второ поредно тримесечие се отчита ръст. Според анализа това се дължи на по-бързия ръст на парите в населението в сравнение със спада на цените на жилищата.