Диета на Дюкан

11
Добави коментар
velkoto
velkoto

Диетата на Дюкан е един от най-разпространените диетични режими по цял свят. Този хранителен режим е много ефикасен, но и има много противници, тъй като има вероятност от появата на различни здравословни проблеми. Автора на тази диета е френския диетолог д-р Пиер Дюкан. Това е доста високо протеинова диета, тъй като по време на нейното спазване се набляга основно на консумацията на храни богати на протеини. Този диетичен хранителен режим излезе на бял свят преди десетина година, когато за пръв път тази диета на Дюкан е публикувана от нейния автор в книгата „Как да отслабнем завинаги“. Много скоро след появата и на пазара, книгата се превръща в абсолютен хит и бързо намира последователи в множество страни. Освен най-обикновени хора, тази диета на Дюкан се спазва и от редица популярни телевизионни звезди, модели и други известни личности, които се спират на този режим в борбата си с наднорменото тегло.

Тази диета е изключително богата е на протеини, много е нискокалорична и е бедна на мазнини и въглехидрати. Нейната основна цел е намаляване на телесната маса, без обаче загуба на мускулна маса. Самия диетичен режим на Дюкан се състои от четири основни фази:

1. Ударен етап: Ускоряване на метаболизма. Трае между 1 и 10 дни, в зависимост от това, с колко килограма трябва да отслабнете. Консумират се само храни богати на протеини

2. Смесен етап: Достигане на желаното тегло. В него се редуват дни, в които приемате само храни богати на протеини, с дни, които комбинирате протеините със зеленчуци.

3. Трети етап: Запазване на постигнатото тегло

4. Четвърти етап: Окончателна стабилизация. В този етап вече се връщате към нормалното си хранене, като единствено всеки четвъртък правите така наречения протеинов ден (консумирате храни богати на протеини).

Най-честите оплаквания на хора спазвали диетата на Дюкан са следните: – забавяне на обмяната на веществата – проблеми с черни дроб и бъбреците – запек, лош дъх, лесна уморяемост, безсъние – високо кръвно – повишаване на холестерола – обриви

Обърнете внимание, че тази диета на Дюкан е оспорвана от множество специалисти, тъй като много от нейните последователи се оплакват от различни здравословни проблеми след нейното спазване. Така че, ако и вие сте се насочини към този диетичен режим, най-добре е първо задължително да се консултирате със специалист (диетолог, лекар и т.н) преди да започнете да спазвате тази диета на Дюкан.