ИДЕИ ЗА ЖЕНИТЕ… и не само: Руло с флорални мотиви и шоколадово-кайсиев крем

4
Добави коментар
ideizajenite
ideizajenite

За да не се наложи някой от блока да забрави да си махне ръката от звънеца на външната врата, когато включа миксера и го събудя от сладката следобедна неделна дрямка, се заех с техническата час. А и така щях да оставя почиващите в къщи в пълен мир и тишина. Затова се заех с темперирането на продуктите и рисуването. Това последното не ми се отдава много, затова реших да използвам нещо готово за мостра. От картинките личи, че това е парче тапет или нещо подобно. Аз нямах тапет и нищо подходящо. Исках да постигна флорални мотиви, които да се открояват, защото нямам и сладкарска боя. Започнах с голям ентусиазъм и в процеса на изработка се наложи пълна импровизация. Но продължих, естествено! Утрепах целия си неделен следобед, а Вие, скъпи читателки и почитателки ще прецените дали съм се справила.

Започнах да вадя всичко за което се сетя и попаднах на това каренце, бродирано от майка ми на машина.

Свърши ми чудесна работа. Увлечена в бъркане и творене, забравих да снимам рисунката, затова се наложи да надникна в хладилника, където се охлаждаше до следващия етап.

Тука задачата ми беше не толкова да направя руло, а да видя дали ще се получи рисунката. А руло наистина не бях правила отдавна. Е, дойде му и на него времето.

Стига толкова, повече приказки – на пазара.

Да започнем с началото – изработката на шарката. Аз подложих каренцето и с молив очертах контурите. След това със сместа за рисунката и тънък сладкарски шприц минах по контурите, като обърнах хартията, по която съм минала с молива от обратната страна. След това се заех с рулото. Нямам сладкарски бои, затова реших, че ще оцветявам с какао. Проста работа. Ето го и резултата, почива си в хладилника!!!

Сега за рулото. Използвах рецепта за класическо пандишпаново руло. С необходимите продукти се приготвя пандишпановата смес, която се  изсипва върху начертаната и охладена мостра. Пече се около 10-12 минутки на 160-170  градуса. Мойта фурна е силна и по средата на печенето се надигнаха два огромни балона в тестото. Като ги видях, едва не припаднах. Край, отиде ми целия труд! Ама кой ме кара да се заемам с такива неща, които не са за всеки? Защо си мисля, че мога да направя нещо, което хората постигат с лекота?

Но какво да правя, намалих градусите и всичко си дойде на мястото. Готовата платка се изважда, отлепва се от хартията и се слага върху друга хартия и леко влажна кърпа и се завива отново. Внимание, шарката трябва да е от външната страна, когато завивате рулото. Не чакайте да изстине напълно, за да го завиете, защото ще се начупи. Слага се на скара да изстине.

Следва крема. И нататък процедурата е ясна. Намазва се достатъчно крем, като се внимава платката да не се маже до края, а да остава по 1 см от всички страни. Завих го с алуминиево фолио и го поставих  в хладилника да се стегне. Някои се приготвиха да го опитат вечерта, но го браних като майка-орлица. Добре че остана от крема, та спасих положението с десерта…

Ако някой, изчел до края, иска да експериментира като мен, ето и продуктите за моята импровизация:

За платката:

4 яйца с размер L на стайна температура

1 ч.ч. захар

1 ч.ч брашно

2 ванилии, щипка сол

За рисунката:

1 белтък

2 с.л. захар

2 с.л. брашно

1 с.л. какао

2 с.л. меко масло
Всичко се смесва и се разбърква добре. Така сместа е готова за работа.

Остана ми смес за рисуване, която изсипах в чаена чаша и изпекох в микровълновата фурна за 1 минута. Получи се чудесен шоколадов мъфин!

За крема:

1 кофичка заквасена сметана 450 гр.
1 с.л.желатин

2-3 с.л. пудра захар

2 гр. нес кафе

50 гр.разтопен на водна баня шоколад

Опитайте, не е толкова сложно! Щом аз се справих, ще успеете и Вие! Заслужаваше си труда според мене! Ефектен десерт! И колкото са по – големи и плътни контурите на рисунката, толкова по – ефектен е.
А сега ни предстои най – приятната част, след отлежаването и фотосесията…