Световни атракции по течението на река Нил

34
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Невероятно пътуване с круиз по река Нил

Атракциите на река Нил са много и най-разнообразни, като се започне от делтата на реката и мегаполиса Кайро, продължаваме на юг към Долината на царете в град Луксор и стигаме до най-южният град Асуан и храма край Едфу.

 

Река Нил е дълга 6650км, което я нарежда на първо място в света  по дължина. Началото на Нил е от Уганда и Етиопия. Според историците точно тук се е зародил смисленият живот на човечеството. Реката дава препитание на цял Египет, като 2/3 от селскостопанската продукция се произвежда в делтата на реката.

На река Нил се намира и най-старата цивилизация оставила толкова много паметници на културата, на първо място от тях са египетските пирамиди в Гиза. Освен за земеделие реката е плавателна и единственият питеен източника на Египет. Най-добрият вариант да разгледате всички забележителности по Нил е с круизен кораб.

По този начин ще усетите душата на реката и няма да се изморите от големите разтояния. Корабите са малко по-различни от представите ни за такъв вид пътешествие, защото са речни. Разполагат с всички удобства за най-претенциозните туристи.Тръгва се от делтата при град Александрия и първа спирка е град Кайро.

Не пропускайте разходка до Цитаделата , която е изградена още при основаването на града от Фатимидите.  Нил преминава през пустинята Сахара и следващата важна спирка е в древният град Луксор и най-интересната атракция Долината на царете.

Тук се съхранява световно известната гробница на Тутанкамон, както и гробниците на Тутмус IV, Аменхотеп IV и Хоремхеб. Последната спирка на круиза е в най-южният град на Египет  – Асуан и неговата основна забележителност храмът край Едфу. Той е вторият по големина храм на страната след този в Карнак.

Строителството му започва през 237г. пр.н.е. и продължава 22 години. Многократно е ограбвам през вековете от иманяри, но въпреки това има доста останки и древни надписи, по които съдим за живота по онова време. Препоръчително е да си купувате билет за атракциите в Египет предварително.

Най-добре е да пътувате през месеците октомври – април за да избегнете летните жеги. Посетете Египет, ням ада съжалявате и очакванията ви ще се покрият напълно.