Световен ден на прехраната

30
Добави коментар
vestitel
vestitel

Човек е това, което яде…казва някой

„Ядем, за да живеем, живеем, за да ядем“- кой е авторът на тази крилата мисъл не е ясно, но тя до голяма степен описва взаимоотношението човек-храна.

Над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15 % или една шеста от цялото човечество. Тази цифра нараства вследствие на хранителната и финансовата криза. Следователно несигурността на прехраната представлява реална заплаха, която ще попречи за постигането на всички цели на хилядолетието за развитие (ЦХР) за изкореняване на крайната бедност до 2015 г.

Тези статистики може би звучат шокиращо и някои възкликват „като нямат хляб, да ядат пасти“, но такава е реалността – прехраната е проблем за много хора по света. За още по-голяма част пък е проблем качественото хранене.

 Освен, че е нужно да се храним, важното е да се храним здравословно, съчетавайки хранене с движение и природосъобразен начин на живот.

 Храната е основен хактор за нормалното съществуване и развитие на човека. както физическо, така и психическо. „Човек е това, което яде“-е друга позната на всички сентенция. Храната, освен, че има задачата да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества, да осигурява добро здраве и да предпазва от болести е и фактор, който влияе върху продължителността на живота. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества трябва да е съобразно физиологичните нужди на организма, припомнят диетолозите. Те препоръчват няколко основни правила при храненето:

– разнообразие при избора на хранителни продукти;

– прием на по-малко количества храна, но по-често;

– консумация на достатъчно белтъчини;

– ограничаване на мазнини и пържени храни;

– ограничаване на захарта и захарните изделия;

– ограничаване на солта;

– ежедневна консумация на сурови зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти;

–  ограничаване употребата на алкохол;

– правилно храносмилане;

– физическа активност;

– равномерно разпределение на храненията;

– прием на достатъчно вода и течности за деня.

Важно е не просто да се храним, а как и с какво се храним. Балансът на количество и качество трябва да бъде спазен. Често обаче въпросът е – по какъв начин. Начин обаче винаги има, защото храненето е от първостепенна важност за живота ни.