Как да накарате детето си да пие лекарства? | Bebok.eu – статии за бременността, раждането, майчинството, възпитанието и…

26
Добави коментар
ikonsulova
ikonsulova

За всички майки е известно това колко сложна задача е да се даде на малкото дете нещо, което не е вкусно, например, лекарство. Какви ли не хитрости се прилагат понякога, за да поеме то важната течност или таблетка.

За да се справи с този проблем един родител, като за начало трябва да провери срокът на годност на лекарството. Тъй като повечето лекарства за деца се продават в течно състояние и много често към тях се предлагат лъжички и дозатори, за да се измерва предписаното количество и в никакъв случай не трябва да се прибягва до самолечение. В днешно време повечето лекарства във вид на сироп са със сладък вкус и все пак има някои, които са по-неприятни. Не бива вниманието на детето да се насочва към лекарството в такъв случай. Най-добре е да се проведе с него разговор, който няма нищо общо с лечението или да му се прочете интересна книга. Доста често децата автоматично си отварят устата, когато им се поднесе лъжичката.

Трябва да се има предвид, че подсладителите на въпросните лекарства предизвикват алергични реакции. Затова на лекаря ще му бъде трудно да прецени кое точно е причината за алергията – самото лекарство или добавката към него. Дори ако детето не иска да приеме и сладко лекарство е препоръчително да се следват няколко прости съвета.

– Носа на детето се запушва и то поема лекарството, без да усеща мириса му.

– Ако детето е изплюло част от лекарството не бива да му се дава още и още, а просто да се изчака времето за следващия прием, за да се избегне предозирането.

Ако е необходимо използването на таблетки, които детето не иска да изпие, те могат да бъдат добавени в храната му.

– Таблетката може да се разтвори във вода, към която да се добави и нещо сладко.

– Не бива таблетката да се смесва със сокове или чай, защото могат да направят реакция едно с друго.

–  Една бабина хитрост, за да бъде накарано детето да поеме таблетката, е тя да бъде сложена в сладкиш, така че то да не я усети.

Основно правило е никога да не се добавят горчиви хапчета към всекидневната храна на детето, защото по този начин то може да се откаже от тази храна като цяло. Лекарството е добре да се разтвори във вряла вода. В никакъв случай не трябва да се позволява на детето да си играе с лекарствата дори с най-безобидни витамини.