Грижа за съдове от дърво

5
Добави коментар
petkodimoff
petkodimoff

Дизайнерските съдове от дърво отново са актуални.

Все по-често хората поръчват подобни автентични предмети, свързани с далечното минало на човечеството. Съдовете от дърво придават особен чар на домакинството. Вкусът на виното в такава дървена чаша с златно или сребърно покритие е незабравим за цял живот.

Ако притежаваме такива съдове е необходимо да полагаме грижи за запазване на дървото. Имайте в предвид, че едно изделие от дърво се обработва многократно и повърхността му се променя всяка следваща година. За да съхраните красотата на дървените съдове следвайте следните правила:

–              Внимателно измивайте съда от вътре и отвън, използвайки неабразивни материали и препарати. Избягвайте да накисвате съда във вода и НИКОГА не го поставяйте в съдомиялната машина! Изплакнете хубаво съда с топла вода от сапуна (препарата).

–           Подсушете съда с чиста кърпа или домакинска хартия след миене. За да се избегне абсорбирането на вода от дървения съд, оставете го да изсъхне напълно на сухо и проветриво място.

–          Не излагайте съда на пряка слънчева светлина продължително време. Съхранявайте го на тъмно, сухо място със стайна температура.

–           От време на време, когато вашия съд изглежда прекалено сух, нанесете с парче плат тънък слой орехово масло или нагорещено ленено масло. Оставете маслото да попие в дървото за 24 часа преди да използвате съда отново. Не използвайте за целта слънчогледово масло или зехтин, тъй като те са предразположени към гранясване.