Пречиствателни станции за отпадни води от PiTrade

2
Добави коментар
seojob
seojob

Пречиствателни станции за отпадни води

Обща информация за биологичните пречиствателни станции

Сред най-често срещаните и прилагани пречиствателни станции за пречистване на отпадъчни води са биологичните пречиствателни станции. Те действат на принципа на активността на микроорганизмите намиращи се в отпадъчните води, които целят разрушаването на органичните съставки. Тези микроорганизми имат изключително малки размери и броят им в 1 cm³ достига до 100 милиона. За развитието и растежа си микроорганизмите използват отпадъчните води като хранителна среда. Те разлагат добре перилни прахове, почистваши препарати и други, срещащи се в домакинствата.

Тези инсталации са предназначени за пречистване на битови отпадъчни води от източници като къщи, вили, хотелски комплекси, къмпинги и малки населени места, които не са свързани към местната канализационна система. Основните източници на отпадъчните води могат да бъдат всички санитарни съоръжения: тоалетни, бани, перални, съдомиялни машини и т.н.

Принцип на действие на биологичните пречиствателни станции

Биологичното пречистване е природен, естествен процес, който се ускорява в пречиствателните станции. Основният процес е превръщането на биологичните вещества от отпадъчните води в жива маса (активна утайка). Това се постига чрез концентрацията на микроорганизми в даден басейн. За да съществуват и за да се размножават микрорганизмите се нуждаят от подходяща среда, където има наличие на хранителни вещества. Те разграждат тези вещества и получават енергия. Този процес протича в аеробна среда, където органичната материя се окислява с помощта на кислород до въглероден диоксид и вода.

При тези процеси не се използват химически вещества. Процеса на биологично пречистване се осъществява на три етапа – денитрификация, нитрификация и седиментация.

Денитрификация (първично утаяване)

Денитрификацията е обратния на нитрификацията процес и означава намаляване съдържанието на нитрати и нитрити в замърсената вода. Процесът на денитрификация протича в условията на липса на кислород (анокси среда – съдържанието на разтворен оксид е под 2 мг/л).

В първичния утайтел постъпва мръсната вода и там се осъществява първичната обработка. Неразтворимите вещества се отделят от водата, като по-тежките падат на дъното във вид на утайка, а по леките (мазнини) изплуват на повърхността.

Нитрификация (аериране)

След зоната за денитрификация, сместа от отпадъчна вода и активна биомаса преминава в зоната за нитрификация. Тук процесите протичат в условия на наличие на кислород (концентрация на разтворен оксид от 2.5 до 4.0 мг O2/л). Тази зона се аерира интензивно с фини въздушни мехурчета, чрез аератори монтирани на дъното. Тук се осъществява пълното биологично разграждане на органичните замърсители (измервани с показателя „биологична потребност от кислород“ – БПК5). Кислородът се използва от микроорганизмите за окисление на биологичния материал и по този начин бактерийте получават енергия, нужна за съществуването и размножаването им. Като продукти от разграждането на органичната материя се получава въглероден диоксид, освобождаващ се свободно в атмосферата, вода и нова биомаса (активна утайка). Органичното замърсяване на отпадъчните води се превръща в биомаса посредством биохимичен синтез – активната утайка и амониевият азот се превръщат в нитрати и нитрити. По този начин разтворените органични материали се трансформират в парченца с еднакъв размер, които могат да бъдат лесно отделени. На излизане от аерационния басейн пречистената вода и образуваната биомаса не са разделени. Потопените аератори са конструктивно защитени срещу запушване и не изискват специална поддръжка. Те работят непрекъснато, захранвани от компресор, монтиран в сервизна конзола извън пречиствателното съоръжение.

Седиментация (окончателно утаяване)

В зоната за окончателно утаяване, биомасата е суспендирана във водата и поради по-високата си плътност се отделя от пречистената вода под формата на активна утайка. Чистата вода се отвежда извън съоръжението, а активната утайка се връща обратно в началото на процеса на пречистване. След дезинфекция, тази вода може да се използва за напояване, миене на улици, тротоари и т.н.

По време на процеса на биологичното пречистване, микроорганизмите се размножават, в резултат на което се натрупва активна утайка. Обемът на активната утайка се поддържа в оптимални граници и излишното количество периодично се отстранява от съоръжението.

Нашите партньори за пречиствателни станции са Graf и BMS
graf – стандарт за качество и иновации

Производствената база в Тининген /Германия/

В продължение на повече от 45 години, Otto Graf GmbH предлага висок клас пластмасови продукти на клиентите си. Сега GRAF с гордост представя новия висок клас резервоари “Carat S”, който се произвежда в един от най-модерните заводи за пластмасови изделия в света!

GRAF е инвестирала над € 20 млн. в новата производствена линия, специално изградена за “Carat S” серията. Новата фабрика е разположена приблизително на 155 000 m² – това се равнява на 31 футболни терена – едно от най-модерните производствени съоръжения за пластмасови изделия в света.

Продукти за най-високите изисквания – направено в Германия.

Уникален метод на производство. Серията “Carat S” на GRAF се произвежда по метод, който все още е уникален за резервоари с този голям размер. Те са направени от дурален /Duralen®/, висококачествен материал, който е изключително твърд и удароустойчив. Процеса на инжектиране на суровия материал под високо налягане дава на продуктите несравнима стабилност и гарантира, че всички компоненти ще паснат – резултат, който не може да бъде постигнат с конвенционалните методи на производство. GRAF използва най-новите методи на производство и се прилагат най-високите стандарти за качество при производството на “Carat S” серията. GRAF дава 15-години гаранция за всички “Carat S” подземни резервоари. Повече от 100 000 доволни клиенти вече се възползват от предимствата на GRAF системи за събиране на дъждовна вода и системи за пречистване на отпадна вода.

• Пречиствателни станции Picobell

• Пречиствателни станции Klaro

• Пречиствателни станции Anaerobix

Научете повече за GRAF тук.

BMS – модулни станции запречистване на отпадъчни води

Производствената база в Тининген /Германия/

От 1985 „BMS“ е водещ производител на ирландски модулни станции за пречистване на отпадъчни води. BMS работят в над 30 страни с лицензирано производство в Азия, Индия и Северна Америка. BMS Blivet е доказала себе си в разнообразни климатични условия и обслужващи население еквиваленти (P.E.s) от 20 до 8000.

• Пречиствателни станции Blivet

Научете повече за BMS тук.

 

Чертежи на резервоарите за пречиствателни станции в DWG формат

 

 

Видове пречиствателни станции: