Анализ на реклами – пресмятане на ефективността

1
Добави коментар
BizBlog.BG
BizBlog.BG

Преди няколко дни намерих в пощенската ми кутия ето тези няколко реклами – на аеробика и танци, солариум и фитнес. Много ме учуди, че и трите реклами рекламират доста близки неща и и трите ми ги сложиха в кутията в един и същи ден.

Да ги погледнем по-подробно.

Първата е на аеробика и танци:

Стандартна реклама на услуги, никакъв спомен за проблемите и нуждите на клиентите. По никакъв начин не ме трогва, нито ме кара да се заинтересувам.

Забележете, че даже има и правописна грешка – напишете коментар, който я намери

Обратната страна е празна.

Да видим втората – на солариум:

Тук отначало си помислих, че продават уреди за солариум, още повече заради надписа „последно поколение солариуми на цени без конкуренция“. Чак после, когато отидох на сайта разбрах, че всъщност предлагат услуги, а не уреди.

Освен обръкването – пак никакви проблеми или нужди на клиентите, даже и услугата не е очевидна.

Единственото хубаво нещо е нагледната карта на разположение.

Обратната страна е празна.

Да видим и третата – на фитнес:

Ето я и другата страна:

Забележете че тук има специализиране – фитнес за жени – „дамски фитнес N1 в света“, „уреди създадени специално за женското тяло“.

Също така при описанието на услугите вече се говори повече за клиента, отколкото за самата услуга – „да накараш сърцето си да танцува“.

Забележете че и от двете страни има талон за една безплатна тренировка:

Това е един доста добър инструмент за измерване на ефективността на рекламната кампания – те ще знаят колко точно човека ще дойдат с този талон. Съответно ще знаят колко от тях ще купят абонамент.

Взимайки тези 3 реклами – Вие сами можете да кажете коя ще бъде по-ефективна.

Да вземем за пример тази последна реклама и да видим как в конкретния случай може да се пресметне ефективността на тази реклама.

Ето ви и съвсем прости сметки – от една страна имаме разходи за дизайн, печат и разпространение. От друга страна има брой абонаменти закупени от хора, които са дошли с талони. Използвам абонаменти тъй като в този бизнес основната цел е да накараш клиента да купи абонамент. Съпоставяте двете сметки и виждате резултата. Това е грубата (и не съвсем коректна) сметка.

За по-фина (и по правилна) сметка можем да вземем под внимание колко време средно прекарва в този фитнес един средно-статистически клиент. Да кажем 2 години. Значи имаме 2х12=24 месечни абонамента. Да, обаче от друга страна не всички хора закупили месечен абонамент го купуват пак – например от всеки 10 човека отпадат 2. Имаме и процент отпадане – в случая 80%.

Съответно в този случай сметката ще бъде по скоро следната – разходите ще останат същите а приходите ще ги смятаме по следния начин:
брой хора закупили абонамент, които са дошли с талона Х процент отпадане Х сума на 24 месечни абонамента.

А Вие как пресмятате ефективността на ваши реклами?