Днес+ :: ГДБОП иззе антични монети и археологически ценности

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

ГДБОП иззе антични монети и археологически ценности

22.10.2012 14.54

Служители на сектор „Трафик на културни ценности“ на ГДБОП, съвместно с колегите им от отдела във Варна и полицаи от РУП-Провадия, предприеха операция в землището на Провадия, съобщиха от МВР.

Целта на акцията е пресичане на престъпната дейност на М.Т./50 г./ и П.П./47 г./ в момент на незаконни разкопки. Двамата иманяри са задържани „на терен“ – в археологически обект – древно селище.

За тях се знае, че са част от престъпна група, която се занимава с незаконно търсене, съхранение, търговия и трафик на движими културни ценности в страната и в чужбина. Работят в конспирация и организирано, копаят в пресечени местности, отдалечени от пътища и населени места. Затова и залавянето на двамата по време на същинските незаконни разкопки е сериозен успех.

В хода на акцията са претърсени домовете на задържаните в Провадия. Иззети са общо над 35 антични монети и 30 археологически ценности – керамика, фибули, обеци и др. Открити са 3 металдетектора и специализирана техника за проучване на земните пластове, т.нар. „дълбочинна рамка“. Образувано е досъдебно производство в РУП–Провадия, под наблюдението на Окръжна прокуратура-Варна. М.Т. и П.П. са задържани за 24 часа. Работата по случая продължава.

Днес+