Сауни, хидромасажни вани и горещи вани по време на бременност

18
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Седенето в сауна или гореща вана може да изглежда перфектният начин за отпускане по време на бременност, за облекчаване на болки и страдания, но от медицинска гледна точка бременните жени трябва да стоят далеч от тези неща. Високите температури на водата може да повишат телесната температура на тялото, което може да е опасно за бъдещите майки и техните бебета.

 

По време на бременността тялото на жената работи на пълни обороти и ако температурата на жената се повиши повече, заплашва здравето на плода.

 

Гинеколозите препоръчват бременните жени да избягват сауни и горещи вани през трите триместъра. По-безопасно е бременните жени да търсят други алтернативни методи за релаксация – като йога, масаж, топли (но не горещи) бани у дома.

 

 

Сауни

 

В сауната навсякъде е горещо, което може да повиши температурата отвътре. За бременната жена тези условия (хипертермия) могат да представляват риск за плода, особено през първия триместър.

 

Един от ефектите на сауната е  освобождаване на токсините, чрез потта, тъй като топлината причинява разширяване на кръвоносните съдове. За бременната жена, обаче обилното изпотяване може да доведе до обезводняване и хипотомия (ниско кръвно налягане). Хипотомията може да попречи на притока на кръв към бебето. Това може да причини виене на свят, което също да доведе до недостатъчна снабдяемост към бебето на кръв или до припадане на жената.

 

Джакузита

 

Главният риск от джакузитата по време на бременността е хипертермия. Те са програмирани така, че да поддържат постоянна температура, така че бременната жена може да прегрее, особено когато е изцяло потопена във водата.

 

Горещата вода по време на бременност се свързва с дефекти в мозъка на бебето и гръбначният му стълб. Някои проучвания са установили връзка между горещата вана и спонтанния аборт, но те не са напълно сигурни.

 

Горещи вани

 

Бременна или не, мисълта за гореща вана е винаги много привлекателна. Добре е за бременната жена да се отдададе на топла вана, но не прекалено гореща.  Проверете температурата преди да се потопите във водата, уверете се, че тя не е много гореща. Ако се почувствате замаяни или усещате, че прегрявате веднага излезте. Не стойте във ваната повече от 15 мин.

 

Когато сте във ваната у дома, обикновено не сте напълно потопени, така че горната част на тялото е изложена на въздух, което ще ви разхлади малко. Друго предимство е, че водата във ваната се охлажда и намалява риска от прегряване.

 

Снимки: imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net