Made in China: мол с частни къщи на покрива

47
Добави коментар
VladimirYosifov
VladimirYosifov

Има ли нещо на този свят, което китайците да не могат да произведат? Едва ли. От дрехите на модни диктатори като Армани до iPhone на Apple. През последните три-четири години се насочиха към сектора на недвижимите имоти, като по обясними причини акцентът е върху жилищните сгради. Дефицитът там е най-голям. Парцелите в градовете са малко, да не кажем, че на места липсват такива от години. Логично възниква въпросът къде да се строи? Китайците веднага намериха отговор на това – върху големите сгради. На покрива на един от моловете в град Чжучжоу вече има четири двуетажни къщи.

Оползотворяването на покривното пространство е хитът сред съвременните архитекти на Народната Република. Чжучжоу се разраства не само на широчина, но и на височина. Причината е, че и дума не може да става да се живее извън града и да се работи в центъра, поради големите разстояния, които ежедневно ще трябва да се минават.

Въпросните постройки върху осеметажния мол разполагат и с големи дворни пространства, които могат да бъдат превърнати в градини. Предимството за собствениците на къщите е, че магазини, атракциони, а защо не и работното им място, са буквално на „една ръка” разстояние. Недостатъкът е постоянният шум, който генерира вентилационната система на мола, разположена в непосредствена близост до къщите.