Голямата награда на архитектите спечели Къщата на Равноденствието (снимки)

2
Добави коментар
borislava.zamfirova
borislava.zamfirova

Къщата на Равноденствието край Каварна на архитект Борислав Игнатов спечели голямата награда на Съюза на архитектите.

Къщата беше избрана между 156 проекта заради концепцията за връзка с природата като визия и технология, съобщи БНТ.

Наградата на Съюза на архитектите се връчва на всеки две години, през 2010 архитект Игнатов спечели приза за иновативност с друг свой проект.

Къщата на Равноденствието спечели единодушното одобрение на Съюза на архитектите с оригиналната си фасада, вписването в пейзажа, използването главно на местни материали, както и с това, че покрива и най-строгите световни стандарти за устойчивост и енергоспестяване.

А името й идва от своеобразния слънчев часовник, който след завършването на къщата ще следи часовете и сезоните чрез движението на слънчевия лъч, пропуснат през специалното прозорче.

Голямата остъклена фасада, която гледа към морето е наклонена така, че да предпазва от слънчевите лъчи през лятото и съответно да поема ниските лъчи през студения сезон и с това да помага за отопляването, пояснява  архитект Борислав Игнатов.

В къщата има непрекъснат приток на свеж въздух и системата има до 98 процента ефективност.  Къщата е инвестиционен проект на Богдан Станчев.

Всичко освен гледката може да бъде приложено в масовото строителство, при това без да вдигне драстично цените на жилищата, смята Богдан Станчев.