Евтина и ефектна сватбена декорация

1
Добави коментар
sprei
sprei

Много се радвам, че този сватбен сезон реализирахме една тема, за която от дълго време се опитвахме да намерим подходящите младоженци – а именно сватбена декорация, в която да се използва само едно единствено растение, не не познахте, това не е розата. Нарочно казвам растение. Представам на вашето внимание:

 

Гипсофилата

Има едно цвете, то не е точно цвете, а пълнеж, което хич не обичам… да си кажа честно… ненавиждам дори и бягам от него като дявол от тамян. Само като чуя някоя булка да споменава че го иска в букета си и ми иде да се изприщя… Дори не съм крила от нея тези си анти симпатии. Не знам защо, но ми евтинее и простее. Дали защото го бутат навсякъде във всевъзможни аранжировки?!.. абе не го обичам и това е… за който не се е досетил, говоря за гипсофилата… Да обаче наскоро промених тези си чувства…

Гипсофилата, също известна и като бебешки дъх (предполагам защото е нежна и ефирна) е може би най-експонираното цвете в България. Използват го почти всички, основно защото е евтино и придава необходимия обем на букета, като в същото време го прави въздушен. Е виждала съм и много грозни, та дори отвратителни аранжировки правени с гипсофила, предполагам и затова не изпитвам много приятни чувства към нея. Но както споменах… това е на път да се промени. След един случаен сърч в интернет пространството открих толкова вдъхновяващи и очарователни идеи за сватбена украса… че останах без дъх. Това ме вдъхнови да напиша тази статия и да споделя намерените от мен фотоси.

 

Сватбена декорация с гипсофила

Използването на гипсофилата като пълнеж в аранжировки ми изглежда доста олд фешън. Нещо което би харесала баба ми, но не и аз… Оказа се обаче, че потенциалът на гипсофилата може да бъде толкова голям когато се използва като основно цвете. Представете си само – нежен, свеж, невинен и романтичен букет, едновременно с това и ефектен, а за финал – никак скъп, та дори и евтин. Гипсофилата може да претърпи безброй преобразявания в сватбената украса – букет на булката, бутониери, венци, гирлянди, централни аранжировки, украса църква, украса на ритуалната зала, арки и много аксесоари…

 

Гипсофилата – подходящата декорация за всички случаи и по всяко време

Освен разнообразие във формите и местата за приложение гипсофилата има още един плюс. Хубавото е че, с нея може да се направи както нежна и ефирна аранжировка, така също и шикозна и пищна. Ето и доказателството.

Гипсофилата е много подходяща както за пролетна, така и лятна сватба. Изключително добро попадение е за зимна сватба – не се сещам за нещо друго с което можете да постигнете така ефектно снежнобели облаци. Ако се добавят няколко сребристи снежинки към аранжировките – резултатът е поразителен.

 
 
Нашата сватбена украса с гипсофила

Ето как ние използвахме гипсофилата за въпросния наш проект:

Високи аранжировки по масите на гости – тези бели пухкави облаци се вписваха толкова добре в черно-бялата обстановка на ресторанта

Ниски аранжировки на масата на младоженците – тя бе с неправилна форма, и с ниските вазички се получи много нежно и стилно.

Възглавничката за халки – направена изцяло от гипсофила и ефектно украсена с панделка, сякаш е опакован подарък.

Бутониерите – толкова семпли и в същото време нежни и красиви

Аранжировката за кола – отново направена изцяло и само от гипсофила, с няколко прикрепени бели ленти – така добре пасна на ретро автомобила, с който се придвижваха младоженците.

За останалите елементи от украсата – арка и булченски букет използвахме и други цветя – но основна бе отново гипсофилата. Харесва ви нали?!

 
Плюсове на сватбена украса с гипсофила

И за финал нека да обобщим няколкото плюса на гипсофилата:

1. ефектна

2. нежна, семпла и елегантна

3. непретенциозна – това я прави подходяща за почти всяка локация

4. стои добре на снимки

5. дори суха изглежда чудесно (можете да си запазите част от сватбената украса за вкъщи – издържа с години!!!)

6. и не на последно място –  може би най-големият й плюс – евтина е!

Сещам се само за един единствен недостатък на гипсофилата – трябва мнооого търпение, за да се набоцкат всичките необходими клончета в съответната аранжировка. Ефектният резултат обаче си заслужава усилията.

 

 

 

Искрено се надявам това цвете, използвано основно като филър, да претърпи ренесанс при сватбената украса и в България (в чужбина отдавна е популярно и радва окото аранжирано самостоятелно). Заслужава си! Толкова е нежно, семпло и красиво, толкова е сватбено… нека му дадем шанс да покаже потенциала си.

Цялатата сватбена украса, направена с гипсофила може да видите тук

и за финал – едно смело решение, реализирано с гипсофила.