Какво е Аденомиоза и може ли да се лекува?

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Аденомиоза е гинекологично състояние, характеризиращо се с наличието на ендометриална тъкан (вътрешния слой на матката), в рамките на миометриума (дебелия слой на гладката мускулатура на матката). Това състояние се среща най-често при жени на възраст между 40- и 50 години.

Симптоми

Аденомиоза обикновено се проявява с обилно кръвотечение, болезнено менструално кървене, тъмно кафяво течение преди и след цикъла, болезнени сексуални контакти. Матката става болезнена и уголемена, често е съпътствана и от фиброиди на матката, кисти на яйчниците, стерилитет, слаб имунитет.

Болестта не понижава качеството на яйцеклетките, но влошава възможността за контракции на матката, което пък затруднява придвижването на сперматозоидите.

Диагностициране

Диагностицирането на аденомиозата в повечето случаи става трудно, тъй като симптомите са неясни. Обикновено се установява болестта по време на лечение на друго маточно заболяване, чрез ултразвук, ядреномагнитен резонанс и др. Аденомиозните огнища приличат на черни петънца по маточната стена, които могат да се видят при преглед на матката.

Причини

Причините за появата на аденомиозата не са известни, но съществуват експертни теории за възможните причини:

Инвазивен растеж на тъканите – Някои експерти смятат, че Аденомиоза е в резултат от пряка инвазия на ендометриални клетки от повърхността на матката в мускула, който изгражда маточните стени. Разрези направени по време на цезарово сечение може да улесняватпроникването на ендометриални клетки в стената на матката.
Произход свързан с развитието – Други експерти предполагат, че аденомиозата произхожда от маточната мускулатура от ендометриална тъкан, депозирани там, когато матката се формира в женския плод.
Маточно възпаление, свързано с раждането – Друга теория предполага връзка между аденомиозата и раждането. Възпаление на лигавицата на матката по време на следродовия период може да доведе до прекъсване на нормалната граница на клетките, които заобикалят матката.
Стволови клетки – Една скорошна теория предполага, че стволови клетки от костния мозък могат да нахлуят в маточните мускули, което да доведе до аденомиоза.

Независимо от това как аденомиозата се появява, нейното развитие зависи от естрогена в тялото на жената. Когато производството на естроген намалее по време на менопаузата, аденомиозата си отива.

Лечение
Като най-ефикасно лечение се счита хистеректомията, но тъй като това е доста краен метод рядко се използва. Друг метод на лечение е чрез хормонални медикаменти, освобождаващи гонадотропин, които да стопират разрастването на ендометриалната тъкан и намаляват болката. Но след спирането на хормоналното лечение тъканта започна отново да расте след около 6 месеца.

Съществуват и специални диети, намаляващи нивото на естроген в организма, което възпрепятства растежа на ендометриалната тъкан. Менюто включва соеви храни, ленено семе, бобови продукти. Трябва да се избягват алкохола, мазнините и захарта. Други лечебни диети, включващи пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести и други, съдържащи целулоза, храни, пък целят отделянето на естрогена чрез чревния тракт.