Цеко Минев: Потенциалът ни е много по-голям

2
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Standard: Каква роля играят фирмите за зимен туризъм Юлен и Витоша ски при изграждането на ски курортите в България? Вярно ли е, че Вашата банка финансира или координира инвестициите на тези фирми?

Цеко Минев: Аз лично нямам участие в тези фирми. Един поглед в регистъра ще посочи, че нито съм сред акционерите, нито имам някаква длъжност в управата. Безсмислено е да разнищваме повече този въпрос. От друга страна, по принцип банката не може да координира и да инвестира, тя дава кредити на инвеститори. ПИБ заедно с Банк Аустриа наистина подпомогна проекти на фирма Юлен в Банско – с кредити. По същия начин ПИБ даде кредити за приватизацията на някои витошки лифтове на Витоша ски.

Standard: Въпреки това българските медии пишат от години, че стоите зад фирмите. И двете са регистрирани на британските Вирджински острови, също като Вашата банка?

Минев: Това са твърдения на хора не със здравия разум. На тези острови са регистрирани милиони фирми. Има много фирми, регистрирани на Вирджинцките острови, които инвестират в различни индустрии, в разнообрани видове бизнес. Това е случайност. Притежавам 28,94% от тази банка. Банката е публична компания, регистрирана на борсата, и стриктно спазва банковите регулации и изискванията на българското законодателство. Придържаме се към правилата, нямам какво да крия.

Standard: Когато се променяше Законът за горите се стигна до протести в София. Приемате ли на сериозно аргументите на природозащитниците или съзирате други мотиви?

Минев: Това е вероятно същинският въпрос на интервюто. Като президент на БФСки е невъзможно да нямам мнение по тези протести. Българите имат право да използват даденостите на природата – както всички граждани на ЕС. В Австрия има хиляди километра писти, хиляди лифтове, фантастична инфраструктура. Естествено, всичко в съзвучие с природата. Помислете просто за значението на зимния туризъм за икономическите резултати в Австрия, Швейцария или другаде. Това желаем да постигнем и в България.

Какво екологично виждате в аргументацията на тези хора – и това, междувпрочем е залегнало и в новия закон – те искат определи територии да бъдат изключени от горския фонд, при това само в случай на евентуален строеж на писти и съоръжения? С което ги превръщат в площи, които ще бъдат урбанизирани? Що за екологично мислене е това? В случая с планината Витоша към това се добавя фактът, че Планът за управление на ПП Витоша забранява изваждането на горските масиви. Мисля, че този абсурд, който имаме в момента – блокирането на всякакво изграждане на инфраструктурата – беше същинската цел на т.нар.еколози.

Standard: Потърси ли ресорната парламентарна комисия Вашето мнение или съвет при изработването на новия Закон за горите?

Минев: Не смятам, че мнението на шефа на БФСки е най-важното в този случай.Затова предпочетох да остана малко настрани. По време на последното заседание на комисията, преди законът да влезе в пленарна зала, се състоя едно последно голямо събиране, на което бяха поканени инвеститори, архитекти и представители на НПО. Бяхме повече от 60 човека. За жалост споменът ми е единствено за една голяма какафония без какъвто и да е смислен резултат.

Но по време на този дебат преживях нещо невероятно. Пред цялата комисия и дори в присъствието на няколко министъра, министърът на земеделието и горите Найденов връчи на г-н Тома Белев, който се изживява като шеф на една коалиция за опазване на българската природа, един флумастер. След което го прикани да нанесе последните промени в проектозакона така, както той (Белев) ги искаше. Всички тези корекции после влязоха в закона. Така новият Закон за горите беше приет под диктовката на зелената коалиция, без да се зачита мнението и волята на българския парламент.

Standard: В разговор с „Дер Щандарт” бившият директор на ПП Витоша заяви, че в рамките на някаква среща с него Вие сте отхвърлили всички правови аргументи срещу изграждането на ски съоръженията в планината. Така ли беше?

Минев: Никой нищо не ми е представял. Също така недоумявам в какво качество г-н Белев може да ми е представил своите възражения. Аз не представлявам Витоша ски. Такъв разговор никога не се е състоял.

Standard: Къде бихте теглили линията между икономическото развитие на България и опазването на природните паркове?

Минев: Решението е в правилния баланс. 1/3 от българската територия са планини. Имаме 90 върха от над 2000 м., но само 5 истински зимни курорта. Потенциалът обаче е много по-голям, курортите можеше да са 10 до 15. Държавата ни има 3.9 милиона хектара гори, според държавната горска статистика. Дори да съберем сегашните 5 зимни курорта и планираните строителни инвестиции, те ще се разпрострат върху само 12 000 хектара гора. Това прави само 0.003% от целия горски фонд в България. Тази цифра показва къде трябва да се тегли линията.