Есента и умората – health.bg – Здравето от А до Я – Стрес и умора – здраве, умора, сарженор,

14
Добави коментар
boreca6
boreca6

Есента и умората

Галина Спасова
24-10-2012

Интервю с д-р Мадлена Портарска, общопрактикуващ лекар в XXII ДКЦ София.

Д-р Портарска, защо освен с по-елегично настроение на прощаване с лятото, есента идва и със спад в общата кондиция, с чувството сякаш на безпричинна умора? За съжаление, хроничната умора се наблюдава през цялата година. Наистина, задълбочава се повече в края на лятото и е свързана с много високите температури – например тази година именно те бяха причина за появата на хронична умора при доста пациенти. През есента се задълбочава и вследствие на храната, която приемаме – балансираното хранене има пряко отношение към появата на умора. Но по принцип говорим за едно състояние, което за съжаление не се подобрява след почивка, а се задълбочава дори след леко физическо натоварване и се изразява в адинамия – болки по ставите, мускулите, липса на концентрация, главоболие, хронично безсъние.

Всички тези симптоми са признак на хронична умора. Невинаги в това състояние има периодичност, но обикновено тя се дължи на по-високото атмосферно налягане, което се отразява значително на много хора. Големите температурни амплитуди също като цяло повлияват отрицателно физическото и психическото състояние. Появява се чувство на слабост, на напрегнатост.

Какво може да направи човек, за да не стигне до диагноза хронична умора? Тя не се появява за един ден. Ако продължително време човек не се движи достатъчно, не се храни балансирано, умората може да го съпътства със седмици и месеци. Двигателният режим е много важен, задължителен е – натоварването е съобразено с дадената възрастова група, но за всички пациенти препоръчваме като най-подходящо ходенето пеша.

Балансираното хранене пък означава да се обърне внимание на плодовете и зеленчуците, защото така се подобрява вносът на витамини от групата А, С, В, микроелементи, да се приемат антиоксиданти, селен, рибено масло. Така може да се противодейства на умората. Не бива да се пренебрегват съветите за диетичен режим. Примерно прекалената употреба на мазнини допринася за поява на хронична умора, както и консервираните храни – заради минималния внос на витамини и микроелементи. Проблем е недостатъчният дял на пресните храни във всекидневното меню.

Изтощението след боледуване има сходни на описаните признаци на хронична умора. Да, тя може да бъде предизвикана и от някакво заболяване. Примерно остра вирусна инфекция е в състояние за много кратко време да доведе до силно усещане за умора и отпадналост. Затова след овладяването на вирусната инфекция се дават медикаменти, засилващи имунната система, за да се противодейства и дори да се предотврати такава умора. По принцип предписваме организмът да бъде подкрепен с витамини, хомеопатични продукти, хранителни добавки.

От няколко години работя с един чудесен медикамент – „Сарженор”. Имам много добри резултати с него, особено видими са след прекарани тежки вирусни инфекции, когато пациентът трябва да се възстанови бързо и да може да се върне на работа. В тези случаи мускулната слабост е силно изразена и препаратът, съдържащ аминокиселини, повлиява точно тези фунции в рамките на кратък период от време. Препоръчвам го и на пациенти в напреднала възраст. Той действа като цяло тонизиращо, като в същото време няма странични ефекти.

Споменахте за дефицита на прясна храна като фактор при хроничната умора. Особено при по-младите хора е ясно изразен – нямат време, нямат възможност за приготвяне на храна, обикновено хапват набързо сандвичи, пици. За съжаление, тези храни не са най-доброто именно за младите хора – а като прибавим и стреса и недоспиването при тях, защото най-често не работят по 8 часа… И това се отнася основно за възрастта над 30 години, когато младите хора са най-активни, искат да направят всичко, мислят, че могат да го направят. Оплакванията сред тях са много чести.

Ако не може да се промени така режимът и начинът на живот, че да не се допуска прекомерен и продължителен стрес, както и преумора, най-добре е „Сарженор” да се взима постоянно – 5 дни по 3 ампули дневно, да се направи почивка и отново курс от 5 дни. Този препарат, съдържащ две незаменими  аминокиселини е подходящ и за юношите – над 12 годишна възраст – особено в периодите, когато се подготвят за конкурси или кандидатстване. Тогава наистина трябва да бъдат подпомогнати ефективно и безопасно.

бутони за социални мрежи