Турция вдига АЕЦ до Резово

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Турция възнамерява да строи АЕЦ и ТЕЦ на километри от българско-турската граница при Резово. Атомната централа ще е в района на град Игнеада.

Анкара вече е харесала терен за третата си атомна централа до границата с България. Все още решението не е окончателно, но това е фаворитът засега, съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, цитиран от сайта „Газдей“.

Мотивът бил, че рискът от земетресение там е нисък, а близостта до морския бряг предоставя възможност за транспорт на реакторите и дава достъп до водни ресурси.

В кметството на Игнеада на 18 октомври било получено официално писмо от Анкара. В него се казва, че в района предстои строителство на АЕЦ и ТЕЦ, съобщила за „Биволъ“ Гултен Авджи от администрацията в града.

На 31 октомври властите организират обществено обсъждане на проекта. Преди дни в Игнеада имало дебат с професор от университета в Мармарис, който обяснил какви ще бъдат последствията от строежа на АЕЦ за местното население.

Жителите на района са събрали подписка против строежа и са я връчили в общината на Игнеада. Протестират и местните хотелиери, които подготвят писмен отпор до министерския съвет в Анкара.

Плановете на противниците на АЕЦ са да провалят общественото обсъждане, за да не може да се задействат процедурите. „Искаме и вие да дойдете да ни помогнете, защото това е катастрофа за нас и за вас“, призовава Гултен Авджи пред „Биволъ“.

Информация за строителството на АЕЦ до границата ни се появи за първи път в турските медии през април 2011 г. Тогава те цитираха неназовани правителствени източници. Два месеца по-късно, през юни 2011 г., българският евродепутат Андрей Ковачев съобщи информация на еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер, че Турция не е потвърдила официално да има планове за АЕЦ в Игнеада.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти