Средновековни френски замъци по река Лоара

48
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Десетте най-красиви френски замъци

Френските замъци са едни от най-впечатляващите в света. Те са едни от френските атракции в туризма като цяло и се посещават ежегодно от милиони посетители. Ето десетте най-красиви френски замъци по река Лоара:

 

Замъкът Фонтенбло Palace of Fontainebleau  – намира се на педесет километра от френската столица Париж и е служил за кралска ловна резиденция, тъй като се намира в много красива гориста местност. Замъкът е известен също като седалище на Наполеон Бонапарт непосредственно преди да бъде заточен на остров Света Елена.

Замъкът Шенонсо  Castle Chenonceau  – един от най-елегантните френски замъци  наричан още „Женският замък” защото в него са живели няколко много важни женски особи. По късно е наричан замъкът на любовта. Около замъка са изградени специални диги на река Шер. По този начин са направени много красиви градини запазени за туристите и до днес.

Най-посещаваните френски замъци по река Лоара

Замъкът Шеверни Cheverny Castle – изключително симетричен замък, намиращ се в живописната долина на река Лоара във възрожденския стил на  Луи XIII. Интерес представляват покривите на замъка, които са в различни стилови и камбанарията.

Замъкът Юсе на Лоара Castle Loire Use – замъка е построен през 15 век на мястото на стара крепост в долината на река Лоара. Именно тук Шарл Перо е написал приказката „Спящата красавица”. Днес в замъка има цяла колекция от фигури на хора облечени в средновековни дрехи.

Замъкът Амбоаз  Amboise Castle  – замъка представлява цялостна консрукция на сграда във вид на трапец. Той се използва от французите за спокойна и романтична разходка. Впечатление правят колекцията от мебели и гоблени, специална изработка.

Замъкът Пиерфон Pierrefonds Castle  – построен преди 600 години  се отличава от другите френски замъци  по река Лоара с това, че е  военна крепост, която в продължение на 200 години многократно е обсаждана. Била е доста разрушена и занемарена, преди Наполеон да я купи за нищожна за онова време  сума пари. През 19 век този замък е определен като културно историческо наследство на Франция и е основно реконстроиран.

Замъкът Ланже Langeais Castle  – Построен е за рекордните за онова време 4 години. Тук се намира най-старата бойна кула във Франция. В една от залите на замъка е запазена пълна възтановка от восъчни фигури на сватбата на Ана Бретанска и ШарлVIII.

Замъкът Шамбор Chambord Castle  – е един от най-красивите френски замъци  с дворцови укрепления в архитектурен стил ренесанс. Както повечето френски замъци  по река Лоара и този е заобиколен от дълбок ров. Зад стените на замъка има много красиво подредени парк и градини.

Замъкът Виландри Castle Villandry  – построен е на мястото на феодално владение в ренесансов стил. Днес замъкът е напълно реконстроиран за посетители и представлява две геобразни крила. Прозорците са големи и продълговати с хоризонтални корнизи и добре украсени капандури.

Замъкът Метон Сейнт Бернард  Castle Menthon St. Bernard  – построен е на една визока скала в близост до френските Алпи. От замъкът се открива страхотна гледка към езерото Анси. Строителите не са пропуснали да добавят към покривите островърхи кули, които са емблематични за времето си.