Средновековни замъци в Австрия

45
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

10-те най-посещавани замъци в Австрия

Замъкът Ерлебнисбург –  Erlebnisburg Castle. Намира се на 30 км. от Залцбург в подножието на две планини (Берхтесгаден и Тенен), които са част от Алпите. До този замък се стига като вървите 3 километра пеша по доста стръмен наклон. Такъв тип замъци в Австрия са служили както за резиденция на крале, така и за средновековни затвори.

Най-величествените замъци в Австрия

Замъкът Хоензалцбург – Hohensalzburg Castle. Извисява се гордо над най-старият град в Австрия и е негов символ. Това е най-голямата крепост в Европа, а също така замъка е много красив. През стотиците години на своето съществуване замъкът Ерлебнисбург е преустроявам и украсяван няколко пъти в зависимос от влиянието на управлението на страната.

Замъкът Аниф – Anif Castle. Много красив и очарователен замък, намиращ се на няколко километра от Залцбург. Известен е в околността като водният замък. Архитектурата на замъкът  впечатлява със своят нео-готически стил създаден от семейство Йоханес Моу. Тук е живял и известният австрийски диригент Херберт фон Караян.

Замъкът Кройценщайн –  Castle Kreuzenstein. Замъкът се намира на 20 километра от  столицата Виена и е разположен на едно възвишение с прекрасна гледка към околността. През 1645 година е разрушен до основи по време на 30 годишната война. В сегашният си вид замъка е достроен през 1874 – 1907 година в типично средновековен стил.

Замъкът Графенег – Castle Grafenegg. Намира се близо до Виена, като ежегодно в замъка се провеждат музикални фестивали. Има както закрита зала с 1200 места, така и на открито  1670 места.  В миналото сградата на замъка е била оградена с вода, която в сега е пресушена, макар да са запазени два от мостовете.

Замъкът Амбрас – Ambras Castle. Намира се в сърцето на Алпите до град Инсбрук, област Тирол. Освен, че е един от най-красивите замъци в Австрия, който е боядисан изцяло в бяло, този замък има най-старата експозиция от оръжия и картини  в Европа. Заслугата за всичко това е на Фердинанд II, който построява долните етажи специално за изложба.

Замъкът  Маутерндорф – Mauterndorf Castle. Забележителна постройка, която е била собственност на залцбурската епископия стотици години. Разположението на замъка не е случайно. Той стои на пътя за Маутендорф, като по този начин контролира стоките от и към града. Вътрешносттна на замъка има олтар още от 1455 година, както и параклис.

Замъкът Хелбрун – Hellbrunn Castle.  Замъкът първоначално е бил замислен да бъде като голяма лятна вила. В последствие е бил дострояван и за хората от Залцбург той е известен като замъка на забавлението. Освен всички удобства, които има за онова време тази разкошна резиденция, тук няма нито едно легло. Към сградата има много хубав парк и зоологическа градина.

Замъкът Артщетен – Artstetten Castle. Собственост е на династията на Хабсбургите, които си го поддържат и до сега. Замъкът е използван за лятна резиденция на Франц Фердинанд и съпругата му Софи, а в момента е реставриран като музей.

Замъкът Шалабург – Schallaburg Castle. Намира се до град Мелк, на два часа път с влак от Виена. Шалабург е един от най-старите замъци в Австрия, построен още през 12 век. Има доста добре запазени римски руини, както и параклис в готически стил. Днес  Замъкът Шалабург е предпочитана дестинация за любознателните туристи заради 1000 метра изложбена площ.