Пациенти на Пета градска трябвало да даряват пари, за да се лекуват

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Снимка: Архив

Пациенти на Пета градска болница са принуждавани да правят дарения преди лечението си. Това показа междинен доклад от проверката в здравното заведение в София, изготвен от Агенция медицински одит, заедно със Столична община, съобщи БНТ.

Проверката бе провокирана от съмнение, че в началото на месеца пациентка е била принудена да дари на болницата 950 лева, за да си избере лекарски екип, който да я обслужва. Проверката все още не е приключила.

„Реално така с този договор за дарение в Пета градска са подвеждали пациента. Договорът е бил условието за започване на лечение“, коментира Светлозара Илиева, директор на агенцията за медицински одит.

Веднага, след като стана факт, здравният министър Десислава Атанасова направи изненадваща инспекция в лечебното заведение. Тогава се оказа, че половината от пациентите, които лежаха тогава в Гинекологичното отделение, вече бяха направили дарение или избор на екип.

Според междинния доклад от проверката за 8 месеца болницата е получила над 250 хиляди лева от дарения, но според здравния министър има куп нарушени правила.

„Сблъскваме се с проблеми от всякакво естество. Например, в една малка провинциална болница получихме сигнал, че лекарите са се чудели как да изпишат по-рано дете, за да не почине при тях. Защото ако това се било случило, „после нямало живот за тях“. Много е трудно“, обяви още Светлозара Илиева, директор на агенция медицински одит. Тя добави, че все още тече разследване около случая с починалото бебе, което бе изгорено по лицето и ръцете от включена духалка, а по-късно почина в „Пирогов“, където бе докарано от плевенска частна болница.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти