Тест на зимни гуми 2012/2013

2
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

 

Топлите дни продължиха относително по-дълго време, но въпреки прогнозите за ново предстоящо затопляне си е време за зимни гуми. На тези от вас, на които им предстои покупка ще е от полза тестът на немците от ADAC на зимни гуми за сезон 2012/2013. Водещите производители са изкарали новите си модели, а експертите от ADAC спират вниманието ни на 16 модела. Тестваният размер е 205/55 R16 H. Ето и изпитваните марки и модели зимни гуми, подредени по азбучен ред.

 

Bridgestone Blizzak LM-32

Continental ContiWinterContact TS850

Dunlop SP Winter Sport 4D

ESA-Tecar Super Grip 7+

Falken Eurowinter HS449

Fulda Kristall Control HP

Goodyear UltraGrip 8

Hankook Winter i*cept RS W442

Michelin Alpin A4

Nokian WR D3

Pirelli SnowControl Serie 3

Semperit Speed-Grip 2

Syron Everest 1

Uniroyal MS Plus 66

Vredestein Snowtrac 3

Yokohama W.drive V903

 

Пет модела от този списък получават оценка силно препоръчителни, но както е известно всяка от тези гуми има своите особености и силата и е в различна обстановка или терен. Гумите Michelin Alpin A4 и Continental ContiWinterContact TS850 са най-добри на сняг и лед, като, освен това се характеризират с най-добра износоустойчивост. Goodyear Ultra Grip 8 пък е гумата, който се справя най-добре на мокър студен асфалт и висока скорост. Останалите два модела гуми, които получават оценка силно препоръчителни са Dunlop SP Winter Sport 4D и Nokian WR D3. Те получават тази си оценка заради оптимален баланс от всички качества.

 

В графата препоръчителни са включени десет модела, като най-добрия от тях е Bridgestone LM-32. Проблемът при нея е относително слабата оценка за сцепление на мокра повърхност. Semperit Speed-Grip 2 пък има проблем със спирането на сух студен асфалт и на лед, а Vredestein Snowtrac 3 не получават максималната оценка заради слабо сцепление на сняг и на асфалт. Единствената гума от тези петнайсет, която получава оценка непрепоръчителна е Syron Everest 1,

 

Вторият тест, който специалистите от ADAC правят, е на зимни гуми с размер 165/70R14 T: Те са предназначени основно за градски малолитражки. Най-добра оценка „силно препоръчителни“, получават три модела гуми. Michelin Alpin A4 е призната за най-добра на сух и мокър път, Continental ContiWinterContact TS800 е отлична на сняг и мокър асфалт, а Pirelli Winter 190 Snowcontrol 3 получава максимална оценка заради оптималния си баланс от всички качества.