Рецепти за почистване на петна

4
Добави коментар
oblache.net
oblache.net

Често се сблъскваме с упорити петна, които понякога остават за постоянно върху тъканите. Не винаги можем да открием подходящият препарат, за да се справим с петното.

За съжаление борбата с петната по покривки, дрехи и дамаски е част от ежедневието на всяка домакиня. Тук ще ви запознаем с някои доста стари, но доказали се с времето рецепти за почистване на петна. Преди всичко трябва да кажем, че за целта е изключително важно да се използва подходящо средство. В противен случай е възможно тъканта да се повреди. Ако обаче изберете правилния метод за почистване, лесно ще премахнете петна от мазнина, кафе, дори червено вино или кръв.

Почистване на петна от плодове и плодови сокове

Пресни петна от плодове и плодови сокове върху бели материи

Рецепта 1
Мястото с петното се изпира в топла сапунена вода, държи се няколко часа в прясно или кисело мляко и отново се изпира.

Рецепта 2
Мястото с потното се потапя многократно в кислородна вода. След това се изпира в чиста вода.

Рецепта 3
Тъканта с петното се потапя в разтвор от винен оцет или лимонтузу и се държи докато петното изчезне напълно. След това тъканта се изпира със сапунена вода и се изплаква с чиста студена вода.

Застарели петна от плодове и плодови сокове върху бели памучни или ленени материи

Рецепта
Поставя се 1 супена лъжица белина в чаша топла вода, разбърква се добре, загрява се и към разтвора се прибавя 1 супена лъжица оцет. В получения разтвор се потапя материята с петното и се оставя докато то изчезне.

Петна от плодове и плодови сокове върху цветна материя

Рецепта 1
Изцапаното място се опъва върху празен съд (леген, кофа) и се полива с вряла вода, докато петното изчезне.

Рецепта 2
Петното се търка с хладък разтвор на боракс (2гр. боракс на чаша вода).

Почистване на петна от кафе и какао

Петна от кафе и какао върху копринени, памучни и вълнени материи

Рецепта 1
Петното се търка с глицерин и се изпира с топла вода. След това материята се изглажда от опаката страна, докато е още влажна. Глицеринът може да бъде и леко затоплен.

Рецепта 2
Върху копринена материя петната се премахват и чрез изпиране със солена хладка вода.

Рецепта 3
Петното се трие с бензин за отстраняване на мазнината, а след това се промива с амонячна вода.

Петна от кафе и какао върху бяла памучна и ленена материя

Рецепта 1
Петното се намазва със смес от равни части терпентин и амоняк, след което се накисва за известно време в топла сапунена вода и тъканта се изпира. След това тя се изплаква с чиста вода и се простира на силно слънце.

Рецепта 2
Тъканта се изпира в топла вода. Ако петното не изчезне, тъканта се накисва в сок от лимон, след което се изпира.

Рецепта 3
Материята се изпира със сапунена вода и следите от петната се търкат с 3%-ен разтвор на водороден прекис. Изплаква се с вода.

Почистване на петна от мазнини

Рецепта 1
Петното се изглажда със слабо загрята ютия през няколко пласта попивателна хартия, която се поставя от двете страни на тъканта. След това се почиства с бензин с помощта на меко парче плат. Важно е почистването с бензина да става от края към средата на петното, за да не останат следи във вид на ореол около мястото на петното. След манипулацията с бензин, петното отново се изглажда с леко загрята ютия и попивателна хартия от двете страни на материята.

Рецепта 2
Под петното се поставя меко парче плат, попиващо бързо течности или 2-3 листа попивателна хартия. С помощта на гъба навлажнена с бензин се трие, като се започва от края към средата на петното.

За да не остане следа при почистване върху светла материя, бензинът се смесва с картофено нишесте или с прах от магнезий на гъста кашица. След като кашицата засъхне, тя се остъргва внимателно и материята се избърсва с чиста кърпа – мазнината изчезва напълно.

Друг вариант е замърсеното петно да се търка с галета, напоена с бензин. По този начин не се образуват тъмни кръгове.

Рецепта 3
Петна от олио се почистват, като петното се потапя в смес от равни теглови части бензин, терпентин и спирт и се оставя да кисне 10-15мин. След това мястото се изтърква внимателно, материята се изпира с хладка сапунена вода и се изплаква добре с чиста вода.

Почистване на петна от червено вино

Пресни петна от червено вино върху бели материи

Рецепта 1
Петното се почиства с лимонов сок, след което се изпира с топла вода.

Рецепта 2
Петното се навлажнява с разтвор от водороден прекис (1 чаена лъжичка на половин чаша вода), към който са добавени и няколко капки амонячна вода, търка се с чисто парче плат и се изплаква с вода.

Рецепта 3
Мястото с петното се посипва с готварска сол и след няколко минути се изплаква с чиста вода.

Рецепта 4
Петното се намокря с топло прясно мляко, което се оставя да действа докато петното изчезне, след това материята се изпира в хладка сапунена вода, в която е разтворен малко нишадър и накрая се изплаква с чиста вода.

Застарели петна от червено вино върху бели материи

Рецепта 1
Петното се навлажнява с разтвор от водороден прекис (3%-ен разтвор – 1 т.ч., 10%-на амонячна вода – 4 т.ч. и вода – 45 т.4.), търка се с чисто парче плат и се изплаква с чиста вода.

Рецепта 2
Петната могат да се премахнат като се поставят над запалена пръчка от сяра – отделеният серен двуокис действа на петното.

Винени петна върху цветни материи

Рецепта
Петното се намазва със смес от чист глицерин и яйчен жълтък (1 яйце на 50гр. глицерин). Оставя се сместа да престои върху петното няколко часа, след което се изпира с топла вода. Боята се запазва напълно.

Почистване на петна от кръв

Петна от кръв върху всякакви материи

Рецепта 1
Пресни петна от кръв се почистват като материята се накисва и изпира отначало в чиста хладка вода, а след това в сапунена вода. Гореща вода не трябва да се използва, пред вид това, че кръвта може да се съсири, което ще направи почистването на петното много трудно.

Рецепта 2
Застарели петна от кръв се търкат с разтвор на боракс – 2 т.ч., вода – 20 т.ч. и 10%-на амонячна вода – 1 т.ч. След това материята се изплаква с чиста вода.

Петна от кръв върху бели памучни и ленени материи

Рецепта 1
Мястото с петното се потапя в разтвор от кислородна вода (2 т.ч. на 10 т.ч. вода), където се оставя докато петното изчезне напълно. След това се изплаква с чиста вода.

Рецепта 2
Материята се потапя в гладка содова вода (1 чаена лъжичка сода за хляб на чаша вода), след което се изплаква с разтвор на нишадър (1гр. нишадър на чаша вода).

Рецепта 3
Петната се търкат с парче плат, напоено с разтвор на амонячна вода (1 т.ч. на 20 т.ч. вода). След това се обработват с разтвор на водороден прекис (1 т.ч. на 15 т.ч. вода) и се изплакват с хладка вода.

Петна от кръв върху копринени материи и кадифе

Рецепта 1
Пресни петна се търкат с намокрено в обикновен спирт бяло ленено парче докато изчезнат. След това материята се изпира с хладка сапунена вода, а след това се изпира с чиста вода.

Рецепта 2
Застарели петна се почистват, като се търкат отначало с разредена амонячна вода (разрежда се наполовина), а след това с разтвор на боракс (1 чаена лъжичка на чаша вода). Накрая материята се изплаква с топла вода.

Източник:  http://www.domigradina.com/