НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА КИСЕЛО ЗЕЛЕ :

3
Добави коментар
rusenez
rusenez

СЪВЕТИ ЗА ИЗБИРАНЕ НА ЗЕЛЕ:

Когато избирате зеле /за приготвяне на кисело зеле/, е важно да обърнете внимание на листата му, които трябва да са добре свити. Кочанът на зелката също показва качеството – ако е кух и прояден, значи и зелката отвътре е развалена.

 

Ако добавите в бидона 2-3 червени зелки, сокът ще се оцвети в розово. А както вероятно знаете, той действа като елексир след тежка вечер с приятели. Но не е препоръчително да се прекалява с консумацията му, тъй като е с високо съдържание на сол.

 

Ако в бидона сложите 1-2 кочана хрян, ще гарантирате дълготрайното запазване на здравината и вкуса на киселото зеле.

 

Тъй като кочанът на зелката се разваля най-бързо, след като направите разрезите, поставете в тях щипка сол, за да забавите този процес.

 

Все още на много места в България се прави студена пикантна супа, чиито съставки са зелев сок, ситно нарязани праз лук и стрита люта чушка. Преди да се консумира, е добре всички продукти да престоят заедно около 30 минути, за да се усети максимално вкусът и аромата им.

 

Традиционно зелето се слага през ноември, за да може да е готово преди коледните празници.

 

Температурата, при която трябва да се съхранява е максимум 10 градуса, за да не вкисне. Използва се речен камък  заради чистотата, формата и издръжливостта на соления разтвор. Той е гладък и освен липса на кал и пясък по него е гарантирано, че няма полепнали вредни елементи.

НАЧИН НА  ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА КИСЕЛО ЗЕЛЕ :

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА  1 БИДОН ОТ 100 ЛИТРА:

65 зелки

1 кг. морска сол

около 40 литра вода

 

НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА КИСЕЛО ЗЕЛЕ:

 

 1. Зелето се почиства от наранените листа и се измива. Външната част на кочана също се отрязва, с нож се правят 2 прореза на кръст във вътрешността на зелката с дълбочина от 3-4 см.

 

2. Зелките се подреждат плътно в бидона с кочана нагоре. Ако е необходимо, може някои от тях да се разрежат на две или на четири.

 

3. В около   л. вода се разтваря добре  200г. от солта и се изсипват в бидон. Това се прави още два пъти, като вторият път се разтварят 600 г. сол в 10 л. вода.

 

4. Върху подреденото зеле се поставят предварително почистени  3-4 дървени летви и се затискат с речен камък.

 

5. След 3-4 дни сокът се източва на части и се връща в бидона. Процесът се нарича претакане. Повтаря се през няколко ни още 2-3 пъти.

Кисело зеле