Безплатни прегледи: Безплатни прегледи за кожни тумори в Пловдив

3
Добави коментар

От 5 ноември 2012 г. до края на месеца в Медицински център 1 – гр. Пловдив се организират профилактични прегледи за кожни тумори и бенки. 
Консултациите са безплатни за хора от цялата страна. За тях не се изисква направление от личния лекар. 
Необходимо е обаче предварително записване на час на телефон: 032/ 644 222. 
Прегледите се извършват от дерматовенеролозите д-р Галина Арабаджиева и д-р Нели Апостолова. 
Специалистите инициират безплатните консултации през есента, тъй като прекомерното излагане на слънце през лятото може да активира по-бурното развитие на някои кожни образувания. Бенки, които са били спокойни преди летните дни, в края на сезона могат да изглеждат по друг начин, затова е добре да се контролират, обясни д-р Галина Арабаджиева.
Според специалиста хората търсят лекарска помощ късно поради липсата на направления за специалисти и ниската здравна култура. 
При кожни образувания, които нарастват, кървят, сърбят или се променят по някакъв начин, е препоръчително да се провежда консултация при дерматолог поне веднъж годишно, съветва д-р Галина Арабаджиева. 
Д-р Арабаджиева съветва преди да се предприеме козметично премахване на кожни образувания при неспециалисти, като билкари и знахари, задължително да се вземе мнението на дерматолог. Некомпетентното третиране на бенка може да доведе до нейното израждане в меланом – кожен рак. Той може да протече агресивно и в рамките на месец-два всички органи и системи да бъдат обхванати с метастази, обяснява специалистът.