„Най-грозната сграда в света“ отваря врати като хотел догодина

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

105-етажен хотел, който ще доминира в силуета на столицата на Северна Корея, Пхенян, ще отвори врати следващата година, 26 години след, като строителството му е започнато, предава BBC. Сградата във форма на пирамида е станала известна като „Хотелът на обречените“. Главният изпълнителен директор на групата „Кемпински“ Рето Уитуер, която ще управлява хотел Ryugyong казва, че само 150 стаи на последните етажи ще се използват като хотел.

На по-ниските нива ще има магазини, ресторанти и офиси. Строежът на сградата започва през 1987 г. по нареждане на покойния лидер на Северна Корея Ким Ир Чен. Това е 47-та най-висока сграда в света – 330м и е петата най-голяма по брой етажи – 105. Планирано е тя да бъде завършена през 1989 г. по време на 13-ия Световен фестивал на младежта и студентите. Но строежът е изоставен през 1992 г., когато Северна Корея става жертва на икономическа криза. Тромавата работа по сградата е неудобство за лидерите на Северна Корея, казват анализатори. Постройката бе избрана за „Най-лошата сграда в историята на човечеството“ от списание Esquire през 2008 г.

Американска публикация я нарече „отвратително грозна, дори и за комунистическите стандарти.“ Има доклади за лошото строителство и използване на некачествени материали. Делегация от Европейския съюз в Корея, която инспектира сградата преди почти 15 години, стигна до заключението, че тя има непоправими пропуски. През 2008 г. обаче една египетска компания, Orascom Telecom, която оперира мобилната телефонна мрежа в Северна Корея, започна оборудването на сградата.

Смята се, че са похарчени 180 млн. долара за довършване на фасадата на хотела. По-рано тази година, базираната в Пекин компания, Koryo Tours, която организира пътувания до Северна Корея, предостави рядък поглед от вътрешността на хотела. Снимките направени от компанията показаха огромно лоби и етажи с голи бетонени стени, приличащи на многоетажен паркинг.