Уютна кухня по правилата

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Кухнята е едно от най-важните помещения в дома, особено за добрата домакиня. Тя трябва да е едновременно красива, удобна и функционална. Това ни изправя пред двойно предизвикателство в дизайна на помещението. Предлагаме ви няколко съвета и акценти, на които да обърнете внимание при обзавеждането на новата кухня или ремоделирането на старата. 

Работният триъгълник, който се сключва между мивката, печката и хладилника се е превърнал в свещено правило в кухненския дизайн. Важен е, защото в крайна сметка най-много дейности се вършат в този обсег. Поради тази причина дизайнът тук изисква внимателно планиране. Върхът на този триъгълник е мивката и от нея трябва лесно да се стига до останалите места.

Дължината на бедрата на триъгълника по правило не трябва да са по-къси от 3 метра и по-дълги от 7 метра. От тези размери зависи бързината на работа в кухнята. Ако тя е прекалено голяма, всяка дейност в това помещение ще ви отнема доста повече време, тъй като ще трябва да го обикаляте по няколко пъти. Ето защо, дами, не искайте прекалено голяма кухня – ще съжалявате.

Freshome Друга важна подробност около дизайна на кухнята са шкафовете. Подбрани с точност, големи и практични, мебелите в кухнята могат да бъдат много фукционални. Идеята да се държат на показ всякакви електроуреди, които не използваме толкова често, като миксери и блендери, може да ви изиграе лоша шега. Съветът е възможно най-много от оборудването в кухнята да бъде прибрано в шкаф. Така ще си освободите максимално пространство за развихряне.

Ако кухнята е малка, по-високите шкафове с повече рафтове в тях ще свършат отлична работа. А за да не изглеждат безкрайни, можете да сложите лампи най-отгоре или някаква зеленина. Така ще създадете рамка, която няма да дразни окото. 

Не забравяйте да сложите шкаф и над хладилника. Това е много ценно място, което се забравя доста често.

Кухненският плот също е важна подробност. Той обаче е удобен за по-големи кухни, тъй като на всички е ясно, че заема доста голямо пространство. Вариантите са два: плот, поставен плътно до стената (за кухни с размер не по-голям от 2,5 м на 4 м) или т.нар. „кухненски остров“ по средата на помещението (за огромни кухни).

Този остров може да бъде много практичен, но трябва да е проектиран внимателно. Правилата тук са две. Първото е островът да е поставен така, че да може да се минава свободно от всичките му страни. Второто правило е да не е по-къс от 122 см и по-широк от 60 см. Това са идеалните пропорции за удобен и практичен кухненски остров.  

Друга подробност, на която си струва да обърнем внимание, е осветлението. Не може да си позволим то да е слабо. Става въпрос не само за дизайн и атмосфера, но и за безопасност. Понякога само основната лампа на тавана не е достатъчна. За да сте сигурни, че кухнята ви ще е добре осветена, е добре да сложите лампа на всяко едно от работните места над плота, мивката, фурната. Можете да сложите също и акцентни лампи по стените например. Те не светят толкова силно, но едновременно работят за продуктивността, безопасността и декора в кухнята.

Freshome Има един елемент, който много хора забравят, когато се захванат с изграждането на нова кухня. Това е т.нар. „предпазна стена“ (backsplash) зад работните места. Инвестицията в предпазване на стената може да спести доста пари от бъдещи ремонти. Целта ѝ е да защити стените от мазни петна, идващи от печката или мивката. Този елемент от дизайна може да бъде направен от неръждаема стомана, керамика, декоративни  плочки, стъкло. Тук изборът е изцяло ваш.

Freshome И накрая нека обърнем малко внимание на вентилационната система в кухнята, която ще предпази целия дом от аромата на току-що сготвеното ястие. Аспираторът е важна част от всяка кухня. Добре е той да е достатъчно мощен, за да може накрая единственото ухание, което ще остане в кухнята и дома като цяло, да е този на ароматизатора. 

Следвайте съветите на професионалистите, за да сте сигурни, че кухнята ви е не просто красива, но и функционална. И гласувайте в нашата анкета, в която се опитваме да намерим помещението, за което jenite отделят най-много средства. Може би пък за вас това е именно кухнята?