Тема: Монтаж на вентилатор в баня – основни етапи

27
Добави коментар
umugul
umugul

Би било изключително добре вентилаторът в банята да бъде монтиран по време на цялостния и ремонт, за да нямате проблеми, но понякога се случва да направите ремонта и едва тогава да се сетите, че не сте предвидили вентилатор.
А без подходящ вентилатор, който да предпазва банята ви от образуването на влага и мухъл е просто невъзможно, особено в днешните мокри помещения.
Какво можете да направите в случай, че ви се налага да монтирате вентилатор в банята и какви са основните стъпки за неговия монтаж?
Вариантите за монтаж на вентилатор са два: да повикате майстор или да се опитате да го поставите сами.
Предупреждаваме ви, че монтажа на вентилатор ( особено във вече обзаведена баня ) не е никак лесен, но все пак избора си е изцяло ваш.
Ако сте сръчни и мислите, че можете да опитате сами, ние от своя страна ще се опитаме да ви помогнем, като ви представим основните етапи в неговия монтаж.
Ако тавана на банята ви е от гипсокартон, тъкмо там е най – подходящото място за монтаж на вентилатор.
Тук няма да се спираме на видовете вентилатори ( това ще направим в някой от следващите материали ), тъй като не това е целта ни.
Първата стъпка, която трябва да направите е да определите подходящото място, където да монтирате вентилатора на тавана от гипсокартон, след което внимателно да изрежете отвор, в който да поставите въздухопровод и разбира се да пуснете кабели, които ще захранват вашия вентилатор. ( По време на пускането на кабелите не забравяйте да изключите електричеството.)
След като всичко е готово е време да преминете към следващия етап на монтажа, а именно да шпакловате. Съветваме ви, винаги когато шпакловате в мокри помещения да използвате Кнауф Унифлот, тъй като тази шпакловка е предназначена специално за бани и мокри помещения.
Сухата шпакловъчна смес смесете с указаното от производителя количество вода и разбъркайте добре до получавате на хомогенна смес, след което в помощта на подходящ инструмент започнете да шпакловате.
След първата ръка шпакловка, за по – голяма устойчивост и за да предпазите тавана на банята си от напукване по фугите след време и добре да поставите хартиена лента и след това да шпакловате отново.
След като сте шпакловали добре и шпакловъчната смес е изсъхнала е време да започнете същинския монтаж на вентилатора.
За да има красив и стилен дизайн вентилатора и да се впише в цялостната визия на банята ви е добре той да бъде поставен в красива „опаковка”.
За целта е необходимо да направите рамка от профили, която да облечете в гипсокартон. Изпълнението на този етап не е сложно и можете да развихрите въображението си. След като направите рамката от профилни елементи, изрежете подходящите размери от гипсокартон и просто ги прикрепете към профилната рамка с помощта на винтоверт.
След като рамката на вентилатора е напълно готова е време да преминете към поставянето и на тавана.
Поставете я внимателно на предвиденото място, измерете добре разстоянието и очертайте мястото на нейния монтаж.
Следващият етап е доста важен, тъй като следва да монтирате рамката за тавана, като за целта е необходимо да използвате отново винтоверт.
След като приключите напълно с монтажа на рамката, следващият етап, към който трябва да преминете е да шпакловате отново. И тук използвайте Унифлот за мокри помещения, като след като шпакловате една ръка е добре да поставите лента за вътрешни ъгли и да шпакловате отново.
След като шпакловката изсъхне напълно, можете да боядисате тавана на банята отново.
Последният етап, който ще завърши целия процес е след като боята изсъхне да монтирате самия вентилатор и да тествате дали работи добре.